poniedziałek, 21 września 2015

Razowa Tarta sernikowo -malinowa z czekoladą





Gdy jesienne słońce jeszcze całkiem sprawnie ogrzewa rośliny w ogrodzie... nie brakuje soczystych i i aromatycznych malin. Naturalna zmiana pór roku pociąga za sobą potrzebę zmian w naszym jadłospisie... Zaczynamy potrzebować jedzenia bardziej kalorycznego. Mamy ochotę na desery z udziałem mąki z pełnego przemiału - razowej. Swieze owoce, których jest jeszcze mnóstwo,  dodają aromatu i słodyczy wypiekom A dla polepszenia nastroju, bo dni staja sie coraz krótsze, dodaję czasem kilka kostek ulubionej czekolady. Zapraszam na tartę sernikowo - malinową :)
  


Ciasto na tartę:
  • 200g. pszennej mąki razowej z pełnego przemiału
  • 100g pszennej mąki typ 650
  • 100g. masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie tarty:
  • 200g. twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 100g. cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 ml. kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka malin
  • do dekoracji maliny i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady + 3 łyki słodkiej śmietanki ( roztopić)

Przygotowanie tarty zaczynam od zrobienia ciasta. wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść i zawinąć w pergamin. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Wylepić ciastem blaszkę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 20 minut, aż ciasto lekko sie zrumieni. W tym czasie nalezy przygotować masę twarożkowo śmietanową. Zmiksować jajka z cukrem. Dodać śmietanę i twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksowaną masę wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć połówki moreli przecięciem do dołu. Piec 40 minut w temperaturze 175- 180oC.
Po wystudzeniu udekorować ciasto roztopioną gorzką czekoladą, malinami i listkami rozmarynu. Smacznego.


3 komentarze:

  1. Wygląda mega apetycznie, gdybym mogła to bym sie skusiła na taka tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na pierwsze dni jesieni, gdy mamy ochotę jeszcze na smaki lata :)

    OdpowiedzUsuń