wtorek, 22 września 2015

Słodki mus z żółtych pomidorów


Jeśli masz ochotę na coś niesamowitego. Jeśli masz ochotę zaszaleć w kuchni, Jesli masz ochotę zaskoczyć domowników albo nawet gości. Jesli masz kilogram dojrzałych, pachnacych pomidorów i pół szklanki cukru trzcinowego. Jesli masz 2 godziny czasu. Zrób to. A nie bedziesz żałować :)

Polecam ten cudowny świeży mus z pomidorów do kromki żytniego chleba na szybki lunch...


  • 1 kg pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 1/2 szkl. wody na dno rondla
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny

Pomidory gotowac pod przykryciem 1 godzinę aż się rozpadną i zgęstnieją. Wtedy przetrzeć pomidory przez sito ( wystarczy drewniana łyżką). Mus włozyc do rodla, dodac cukier i sok z 1/2 cytryny. Gotować kolejna godzine w odkrytym rondlu, zeby odparowała woda. Często mieszać, żeby mus się nie przypalił. Przełozyc do salaterki. Wystudzić i gotowe!
Pozdrawiam wszystkich fanów pomidorów :)

Pora na pomidora!

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś lody i żelki z czerwonych pomidorów koktajlowych i doszłam do wniosku, że pomidory na słodko są świetne. Jestem też przekonana, że ten mus jest rewelacyjny. :D
    Również pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Pora na pomidora" :)

    OdpowiedzUsuń