czwartek, 8 października 2015

Pasta z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką



Gotowanie staje się pewnego rodzaju wyzwaniem, gdy raptem jedna osoba z rodziny powie " nie chce jeść mięsa.. od teraz... wymyśl coś... " No i wymyślam. Żeby zapewnić wszystkie składniki pokarmowe w posiłkach dla tej osoby :) Najprostsze są pasty do kanapek na bazie nasion roślin strączkowych. Zawierają dużo białka roślinnego, równie wartościowego jak białko zwierzęce. Dzisiaj przygotowałam pastę z czerwonej soczewicy z sezamem i papryką wędzoną. Jest pyszna i zdrowa. Idealnie pasuje do razowego pieczywa:)  
  • 100g. soczewicy czerwonej
  • 1 marchew
  • 300 ml. wody
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny



Soczewicę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do rondla, zalać 300 ml.czystej wody. Odstawić na 20 minut. Do rondla dodać pokrojona w plastry marchew. Gotować około 20 minut, aż woda wyparuje a marchew i soczewica będą miękkie. Rondel zestawić z ognia. Dodać sezam. Zmiksować na pastę. Do masy dodać masło i wędzoną paprykę. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Pastę przełożyć do miseczki. Używać do smarowania pieczywa. Smacznego

2 komentarze: