sobota, 31 października 2015

Piernikowe ciasto z dynią


Gdy ranek dogania wieczór... Dzień wydaje się zbyt krótki, zbyt ciemny i zbyt smutny... Herbata nie rozgrzewa a ciasto jest nagle jakby za mało słodkie... Posypuję je cukrem pudrem, bo czekolada została wczoraj zjedzona... Włąściwie dzisiaj miałam upiec sernik, ale... Przecież jest okazja wykorzystać dynię, której połowę zostawiłam w lodówce 2 dni temu. Trochę przyprawy do piernika dodało ciastu aromatu, koloru i klimatu... Wyszło idealne. Po prostu pychota :) Miałam dylemat, czym by to ciasto udekorować... Wszystkie prawdziwe pająki w mieszkaniu zostały wcześniej zjedzone przez moje koty :)

  • 1 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 szkl. mąki pszennej typ krupczatka
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika j
  • 1/2 dyni hokkaido utartej na tarce o dużych oczkach
  • masło do smarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
Wszystkie sypkie składniki wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Dodawać na zmianę sypkie składniki i olej. Na koniec dodać utarta dynię. Ciasto wyłożyć do formy. Piec 1 godzinę w 180oC. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladową. Smacznego :)

Sposób na dynię 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz