środa, 7 października 2015

Tarta jaglana z budyniem i śliwkami pod czekoladową kruszonką


Są takie dni, gdy nostalgiczna jesień chwyta za brzeg płaszcza i wiatrem pogania, żeby... Są takie dni, kiedy w głowie kłebią się same niedorzecznie dziecinne myśli... Są dni, kiedy ciągnie nas gdzieś, pozornie bez celu... Są pomysły z rana, które nie trwają do południa nawet i są myśli, które rodzą się z potrzebą ich natychmiastowego urzeczywistnienia :) Szukam dobrych rozwiązań... Na słoneczne, chociaż chłodne dni. Na wietrzne poranki. Na mgły jesienne. Na duże i małe smutki. Moja Tarta z budyniem i śliwkami z czekoladową kruszonką. Polecam  


Ciasto na tartę:
  • 200 g. mąki jaglanej
  • 100g pszennej mąki typ 650
  • 100g. masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń waniliowy:
  • 2op. budyniu waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 litr mleka
Na wierzch tarty:
  • śliwki węgierki przekrojone na połowę, wypestkowane
  • kruszonka czekoladowa ( połączyć : 1 łyżkę masła +2 łyżki mąki + 6 kostek utartej gorzkiej czekolady + szczypta proszku do pieczenia ) 

Przygotowanie tarty zaczynam od zrobienia ciasta. 
Wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść i zawinąć w pergamin. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Wylepić ciastem blaszkę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 15 minut. W tym czasie ugotować budyń. Wylać go na podpieczony spód. Ułożyć śliwki przecięciem do góry. Posypać kruszonką. Piec 40 - 50 minut w temperaturze 175- 180o C.
Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego.



1 komentarz: