piątek, 13 listopada 2015

Bulgogi - Ognista wołowina z sezamem po koreańsku.



Kiedyś pojadę do Korei i będę delektować się potrawami o których teraz tylko czytam lub widzę w programach telewizyjnych... Kiedyś spełnię moje marzenia o dalekich podróżach... A tymczasem... zapraszam do mojej kuchni na moje koreańskie danie - Bulgogi - ogniste szaszłyki z wołowiny.  
Bulgogi po koreańsku oznacza ogniste, więc niech was nie zdziwi piekący smak z przyczyny papryczki chili :) Sezam tez nie jest przypadkowym dodatkiem do tej potrawy. W Korei jest to bardzo popularny dodatek do wielu dań. Poczynając od całych nasion, poprzez pasty sezamowe a na oleju kończąc. Ja dzisiaj uzyłam w moim daniu nasiona i olej sezamowy. Niesamowiciie udane jest to połączenie.
Zapraszam wiec na szaszłyki z wołowiny z sezamem :)
 tutaj jest dostępny olej użyty w moim przepisie:http://olejeswiata.pl/oleje/olej-sezamowy/ 


składniki
  • 400 - 450 g. polędwicy wołowej ( na 4 porcje
marynata:

  • 2 cm, kawałek świeżego imbiru (utarty)
  • 2 ząbki czosnku ( rozgniecione)
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryczki chili ( sproszkowanej)
  • 4 łyżki oleju sezamowego Oleofarm http://olejeswiata.pl/oleje/olej-sezamowy/
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ( mielonego)
Wołowinę trzeba pokroić w poprzek włókien w bardzo cienkie plastry. Następnie plastry przeciąć na 2,5 - 3 cm. paski. Najlepiej w tym celu mięso zawinąć w pergamin i schłodzić w zamrażalniku. Przygotować marynatę. Włożyć do niej mięso i dokładnie wmasować w nie składniki marynaty. Pozostawić w chłodnym miejscu na min. 1 godzinę ( mozna zostawić w lodówce na noc). Na patyczki do szaszłyków nabijać plasterki mięsa, zawijając wokół patyczka co zapobiega zwisaniu kawałków mięsa i dodaje uroku szaszłykom :) Są dzięki temu idealne i równe. Pieczenie możemy wykonać na grillu lub na ciężkiej patelni (np. grillowej lub innej - żeliwne). Patelnie należy mocno rozgrzać. Połozyć na niej szaszłyki. Smażyc po kilka minut ze wszystkich stron, aż mięso będzie zrumienione, W razie potrzeby smarować mięso marynatą, która nam pozostała.
Do szaszłyków podaję gotowany ryż z kurkumą i groszkiem zielonym, kiełki rzodkiewki i sałatkę ze świeżego ogórka z nasionami sezamu i olejem sezamowym. Danie w klimacie koreańskim gotowe. Smacznego

 

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata
http://olejeswiata.pl/oleje/olej-sezamowy/  http://olejeswiata.pl/oleje/olej-sezamowy/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz