sobota, 21 listopada 2015

Delicje z wątróbek indyka i nasion granatu



Dzisiaj przygotowałam przekąskę z wątróbek indyka. I muszę przyznać, że były to wspaniałe delicje :) Do tej pory używałam tylko wątróbek drobiowych z kurczaka. Ale od dzisiaj stawiam na indyka ! O wskazaniach żywieniowych dla osób z niedoborami żelaza w organizmie pisałam w tym poście: 
Dzisiaj wątróbki podałam na karmelizowanej cebuli na liściach sałaty. Dodatek czerwonych, soczystych nasionek granatu bardzo podniósł atrakcyjność tego dania. Polecam :)


  • 500g. wątróbek indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • sól. pieprz.
  • suszona czubryca ( zestaw ziół bałkańskich) lub majeranek
  • liście sałaty ( ze środka główki)
  • 1/2 owocu granatu
  • grzanki z bułki pełnoziarnistej
Wątróbki oczyścić, umyć i osuszyć. Cebule obrać i przekroić na połowę a potem pokroić w plastry Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć wątróbki ze wszystkich stron. Wątróbki odłożyć na talerz. Na patelni skarmelizować cebulę. Na cebuli położyć wątróbki. Przykryć patelnię i chwilę poddusić. Doprawić solą, pieprzem i czubrycą. 
Liście sałaty ułożyć na talerzu jak małe miseczki. Na listkach sałaty położyć porcje smażonej cebuli i wątróbki. Posypać nasionami granatu. Podawać z grzankami lub tostami. Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz