niedziela, 29 listopada 2015

Jarzynka z buraków liściowych i kasza bulgur z makaronem vermicelli



Lubię kaszę bulgur i często ją przygotowuję. Pisałam o niej w tym poście: 
A tutaj przepis na klopsiki z kaszą bulgur. Bardzo smaczne :)

Ostatnio kupiłam kaszę bulgur z vermicelli. Bulgur wytwarza się z pszenicy durum. Vermicelli to taki cieniutki makaron, też produkowany z czerwonej, twardej odmiany pszenicy - durum. Bulgur z vermicelli przygotowuje się bardzo prosto. Do wrzącej wody ( ok.1 litr) wsypuje się szklankę kaszy. Trochę soli. Gotuje się 15 minut na małym gazie, Potem odsącza się na sicie. Gotowe.


Do tak ugotowanej kaszy przygotowuję warzywa na patelni. Jest to jarzynka z liści buraka liściowego. Buraki miałam własne,  zerwałam je na działce tuż przed ostatnimi przymrozkami. Następnym razem będę musiała kupić do tego dania jarmuż lub szpinak. Też będzie pyszne! Koniecznie trzeba do jarzynki dodać dużo czosnku a danie doprawić wędzoną papryką. Polecam. 
  • 500 g. buraka liściowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • wędzona papryka
Na oleju podsmażam czosnek i cebulę. Dodaję pokrojone liście buraka. Smażę około 15 minut. Doprawiam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Jarzynkę mieszam z ugotowaną kaszą. Podaję z sadzonym jajkiem. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz