środa, 25 listopada 2015

Kruche babeczki z kremem twarożkowym i granatem. Lecznicze i kosmetyczne właściwości owocu granatu


Czy wiecie, że owoc granatu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się? Jest lekiem dla osłabionej skóry, niweluje zmarszczki. Czyli jest to idealny, naturalny produkt dla kobiet chcących zachować piękną, promienną cerę i zdrową skórę mimo upływu lat... Granat zawiera polifenole, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Usuwa złogi złego cholesterolu. Sok z granatów działa hipotonicznie, czyli obniża ciśnienie krwi. Zwalcza infekcje i likwiduje wolne rodniki. Ma działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Łagodzi stany zapalne. Granat ma też właściwości afrodyzjakalne :) 
Z soku granatu znanego jako grenadina, produkuje się różne smakołyki, dodaje się do dań i deserów.
Granat to owoc tajemniczy. Pozornie trudny do "opracowania". Ale... gdy posiądziemy już własną, wypracowana metodę wydobywania z niego małych, żelowych nasionek z pestkami w środku... inwencjom kuchennym nie będzie końca :) Kilka poprzednich przepisów z tymi cudownymi nasionkami. Zobaczcie jak mnie to wkręciło:


Zapraszam na babeczki z granatem:


Proporcje na 24 małe babeczki ( 1 sztuka to około 70 kcal bez wypełnienia)
  • 250 g. mąki pszennej typ 650
  • 100g. masła
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany ( lub jogurtu)
Wykonanie: Wszystkie składniki posiekać nożem na desce. Potem szybko zagnieść ciasto. Ulepić z niego kulę i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciastem wylepić foremki do babeczek. Piec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez 20 minut. Babeczki powinny być lekko rumiane. Delikatnie wyjąć je z foremek i wystudzić na kratce. 
Do babeczek przygotowałam krem twarożkowy z sokiem granatu:
  • 300 g serka naturalnego President
  • 2 łyżki żelatyny
  • sok z 1/2 owocu granatu ( z drugiej połowy owocu wyjąć nasionka do dekoracji babeczek)
  • 50 ml. wody
Wodę i sok połączyć i zagotować. Wyłączyć gaz. Dodać cukier i żelatynę. Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Serek zmiksować z przygotowanym roztworem. Masę wyłożyć na babeczki. Posypać nasionkami granatu.  Udekorować listkami melisy lub mięty. Smacznego




1 komentarz:

  1. Wyglądają ślicznie, zapraszam do mnie na fullsmaku.pl

    OdpowiedzUsuń