niedziela, 22 listopada 2015

Obiad dla liczących kalorie. Pierś kurczaka i sałata rzymska z patelni grillowej z brązowym ryżem



Dzisiaj propozycja obiadu dla osób liczących kalorie :) Przepis nie jest jednak ściśle skierowany do osób odchudzających się . Po prostu jest to danie zdrowe, szybkie i łatwe w wykonaniu. Potrzebna jest patelnia ( nie koniecznie typowa grillowa) Może to być zwykła patelnia z grubym dnem.  Do dania użyłam tylko 1 łyżkę oleju i 1 łyżke oliwy do doprawienia . Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Uwaga! Ja preferuję ryż sypki. Jeśli używasz ryżu w woreczkach to już jest Twój wybór. Na 1 porcję dla jednej osoby wystarczy 50 g, suchego ryżu. Ryż zwiększy objętość 3 krotnie, więc trzeba to wsiąść pod uwagę przy gotowaniu. Przepis ( składniki) podaję dla 2 osób, zakładając ze w miłym towarzystwie wszystko co zjemy wychodzi nam na dobre i daje zdrowie :)

Dlaczego warto jeść sałatę rzymską i inne moje przepisy na jej wykorzystanie są  tutaj :



  • 1 mała pierś z kurczaka ( bez kości i skóry) ok 300g,
  • 100 g. ryżu brązowego ( suchego)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • kilka pomidorków 
  • 2 małe sałaty rzymskie ( wersja tzw, mini)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
Mięso z piersi umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Powstaną 2 filety. Mięso doprawić solą, pieprzem i ziołami. skropić olejem. Włożyć do miseczki i odstawić na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie można ugotować ryż (i odstawić w ciepłe miejsce). Rozgrzać patelnię. Położyć na niej filety z kurczaka. Smażyć do zrumienienia z obu stron. Przewracać kilka razy, żeby mięso dokładnie się upiekło także w środku. Mięso zdjąć na talerz. Sałatę rzymską przeciąć wzdłuż. Na tej samej patelni ułożyć sałatę przecięciem do dołu. Przykryć pokrywką. Piec około3 minut. Po upieczeniu posypać sezamem. Mięso pokroić w plastry. Podawać z grillowaną sałatą i ryżem brązowym. danie skropić odrobiną oliwy i udekorować pomidorkami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz