sobota, 28 listopada 2015

Obiad na zimny dzień. Klopsiki z indyka i kapusta z kaszą



Kapusta z kaszą gotowana na golonce to był taki babciny obiad na zimowe dni... I bardzo dobry to pomysł na obiad prosty i zdrowy. Wprawdzie golonkę zastąpiłam klopsikami z mięsa indyka, ale reszta potrawy tradycyjnia...  pasuje do przepisu Babci. Jeśli tego nie próbowaliście, to ugotujcie. Danie idealne na zimny, pochmurny dzień. Można taki obiad przygotowac nawet dzień wcześniej. Jest to tez propozycja dla zapracowanych...  Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa. Dodatek kaszy jęczmiennej powoduje że jest łagodna i mniej kwaśna. A dodatek tymianku, majeranku powoduje że jest łatwiej strawna. Jest to proste, zdrowe i smaczne danie. Obecnie jakby zapomniane i niedoceniane. Ja uważam że babcine przepisy powinny powrócic na nasze stoły. Potrawy z produktów sezonowych, proste, smaczne i tanie. Polecam 
klopsiki:

  • 500g. mielonego mięsa z indyka
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Mięso połączyć z bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Usmażyć je na rozgrzanym oleju na rumiano. Klopsiki wyłożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie gotujemy kapustę z kaszą :) 


kapusta z kaszą:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 500 g. pieczarek
  • 1 marchew
  • 1/3 szkl. kaszy jęczmiennej
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
  • tymianek ( majeranek)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz mielony ( ewentualnie)
  • 1 l. wody
Do garnka włożyć kapustę ( odcisnąć z nadmiaru soku), wlać wodę i dodać przyprawy oraz pokrojoną marchew. Gotować 1 godzinę na małym gazie. Pieczarki podsmażyć na patelni na której smażyliśmy klopsiki. Pieczarki dodać do kapusty i wsypać do garnka kaszę. Gotować jeszcze 30 minut. Doprawić koncentratem z pomidorów, tymiankiem i ewentualnie solą lub pieprzem. Na kapuście ułożyć klopsiki. Przykryć pokrywką i podgrzać razem całą potrawę. Smacznego



4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco, muszę koniecznie zrobić zwłaszcza, że dzieci są wielbicielami klopsików.
    Jestem takiego samego zdania co do kuchni opartej na tradycji i produktach sezonowych oraz tych, które są owocem naszej ziemi.
    Powinno się jeść żywność pochodzącą z rodzimych pól i hodowli, dostosowaną do naszych warunków klimatycznych.
    Dawna kuchnia, zwłaszcza ta pospolita nie obfitowała też w dużą ilość mięsa, którego obecnie spożywa się często w nadmiarze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za Twój komentarz. Twój wpis potwierdza, że są ludzie, którzy kierują się tradycjami w kuchni. Bardzo mnie to cieszy.
      Może podasz swój tradycyjny ulubiony przepis na jakąś potrawę? Będzie mi miło :) Pozdrawiam D.

      Usuń
  2. samo zdjęcie mnie rozgrzało ;)

    OdpowiedzUsuń