wtorek, 10 listopada 2015

Opiekana pierś kurczaka z kaszą gryczaną i brukselką.



Cały dzień pada deszcz... No i dobrze :) Takie dni mobilizują do zajęcia się sprawami "domowymi" bo nie ciągnie na dwór, oj nie ciągnie... A co można zrobić, żeby nie mieć poczucia zmarnowanego czasu? Więc... Przegląd szafek? Małe porządki? Pranko? A może wykorzystać ten czas czytanie? A może na zabawy z kotem? Warto też przygotować coś pysznego na obiad. Zapraszam do mojej kuchni na kurczaka z kaszą gryczaną i brukselką :)   


  • 1 pierś kurczaka bez skóry i kości ( przecięta wzdłuż na 2 filety)
  • 2 łyżki oleju
  • sól. pieprz, papryka w proszk
  • 100 g. kaszy gryczanej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 500 - 700 g. brukselki
  • masło ( ewentualnie)
  • zielona pietruszka
  • woda

Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa podsmażyć i przełożyć do garnka. Do garnka z warzywami wsypać kaszę i wlać wodę (na 2 cm, ponad kaszę). Gotować na małym gazie pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić garnek z kaszą w ciepłe miejsce.  Mięso posypać pieprzem i solą. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju. Obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron (można użyć patelni grillowej bez tłuszczu). Brukselkę ugotować w garnku na parze lub w małej ilości wody. Doprawić solą i pieprzem. Można do brukselki dodać odrobinę prawdziwego masła. Mięso pokroić w plastry. Kaszę przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułozyć plastry mięsa. Obok położyć zielone kulki brukselek. Dodac kilka listków pietruszki. Prawdziwie jesienny obiad gotowy. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz