niedziela, 8 listopada 2015

Pstrąg z migdałami smażony na soli. Danie z patelni bez tłuszczu


Uwielbiam ryby. Dlaczego? Bo są szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Zawierają dużo białka, witamin A, D, E, B. Bogate są w składniki mineralne: fosfor, potas, magnez, siarkę, sód, wapń, żelazo oraz mikroelementy: cynk, miedź, mangan i jod. Najistotniejszym jednak składnikiem odżywczym zawartym w mięsie ryb są kwasy tłuszczowe omega - 3 
Smażenie na soli na patelni bez tłuszczu to mój ulubiony, sprawdzony sposób. Tak przygotowana ryba jest zdrowa i zachowuje naturalny smak, zapach  i strukturę. Skórka jest tłusta i chroni rybę przed zbytnim wypieczeniem a także nie pozwala wchłonąć dużo soli. Dlatego skórę zostawiajmy, nie zjadajmy jej.  Ten przepis przywiozłam wiele lat temu z Francji. Tak przygotowywała rybę Josianne, moja znajoma :) Uwielbiam ten sposób i Wam polecam :)
  • filet z pstrąga ze skórą ( lub filet z łososia)
  • 30 g. płatków migdałowych
  • gruboziarnista sól kamienna ( u mnie różowa sól himalajska)
  • patelnia do smażenia bez tłuszczu odpowiedniej wielkości
W tym przepisie najważniejsza jest patelnia :) Rozgrzewam ją i wsypuję na nią płatki migdałowe. Prażę je, aż uzyskają złoty kolor. Przesypuję je do miseczki. Następnie patelnię posypuję solą gruboziarnistą. Gdy ziarenka soli zaczynają lekko "podskakiwać" na patelni, to znaczy że już ma odpowiednią temperaturę. Kładę filet z ryby ( umyty i osuszony) skórą na patelnię i smażę kilka minut. Gdy od dołu się lekko zrumieni, przewracam rybę delikatnie przy użyciu łopatki. Teraz smażę rybę ze strony bez skóry też kilka minut. Trudno mi powiedzieć ile to powinno być... może 2 -3 minuty. To zależy od rodzaju patelni i grubości kawałka ryby. Ryba nie może być w środku surowa ale też nie powinna być zbytnio wypieczona. Przewracam rybę jeszcze raz skórą do dołu. Wyłączam gaz. Posypuję rybę prażonymi płatkami migdałowymi. Danie można podać z patelnią na stół :) Wygląda bardzo atrakcyjnie.  Smacznego 


Ambitnie i zdrowo
Przepis bierze udział w Akcji AMBITION - AMBITNIE I ZDROWO. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl.




1 komentarz: