niedziela, 8 listopada 2015

Tortille razowe z siemieniem lnianym. Z warzywami i wędzonymi szprotami w oleju.


Tortille to szybkie danie, które można podać na tysiąc sposobów w zależności od upodobań i dostępności dodatków. Mają tę zaletę, że można je upiec wcześniej i przygotować z nich pełnowartościowy posiłek w odpowiednim czasie. Można je podać rodzinie, zabrać do pracy, do szkoły, jak tez zaskoczyć nimi gości. W zależności od dodatków możemy wyczarować danie kolorowe, smaczne i zdrowe. Tortille mogą być z dodatkiem mięsa, ryb, sera... ale tez mogą to być tortille wypełnione tylko ulubionymi warzywami. Inwencja zależy od tworzącego. To małe dzieło sztuki kulinarnej. Ważny jest fakt, że do przygotowania tortilli nie potrzebujemy dużo tłuszczu. Sukces w kuchni daje patelnia do smażenia bez tłuszczu, warto w taka się zaopatrzyć.



na tortille:

  • 1 szkl. mąki razowej pszennej ( pełnoziarnistej)
  • 1/2 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 125-200 ml. gorącej wody
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • mąka do podsypania ( przy rozwałkowaniu placków)
na sos:

  • 1 kubeczek jogurtu bałkańskiego ( ok 200ml.)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony
  • sól, pieprz
nadzienie ( warzywa w dowolnych proporcjach):
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • sałata
  • rukola
  • cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • pomidor
  • ogórek korniszon
  • szproty z puszki ( podwędzane, w oleju)

Wykonanie tortilli zajmie dłuższa chwilę. Tyle, ile potrzebujemy na przygotowanie ciasta i na upieczenie placków.Najpierw zagniatamy ciasto podobnie jak na pierogi. Do mąki dodajemy gorąca wodę, żeby ciasto było miękkie i elastyczne, Kule ciasta przykrywamy ściereczka i zostawiamy na ok 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos i warzywa, które myjemy, osuszamy i kroimy w słupki. Ciasto dzielimy na 6 - 8 części w zależności od średnicy patelni jaką dysponujemy. Ja użyłam patelnię 20 cm średnicy. Z ciasta upiekłam 8 tortilli. Z podzielonego na porcje ciasta robimy kulki. Potem podsypując mąka rozwałkowujemy bardzo cienko. Jeśli tortille wydają się nam niezbyt kształtne, można je przyciąć do idealnych krążków używając pokrywki od garnka :) Rozgrzewamy patelnię bez dodawania na nią tłuszczu, Nasze placki dostały już porcję oleju :) Smażymy szybko tortille z obu stron nie rumieniąc, bo będą twarde. Smażenie to około pół minuty z każdej strony. Po usmażeniu tortille przekładamy kolejno na talerz i przykrywamy zwilżoną ściereczką, co zapobiega ich wysychaniu. Zależy nam na tym, żeby były elastyczne i dały się zwinąć. Gdy mamy już wszystkie tortille możemy przystąpić do ich "napychania"/ Każdy placek smarujemy grubo sosem jogurtowo majonezowym i układamy na nim warzywa i rybki osaczone z oleju. Rolujemy. Przecinamy na pół. Zawijamy brzeg w serwetkę. Robimy wrażenie na rodzince!!! A potem wspólnie pałaszujemy!!! Smacznego :)



Ambitnie i zdrowo





    Przepis bierze udział w Akcji AMBITION - AMBITNIE I ZDROWO. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www.sklep.dajar.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz