poniedziałek, 23 listopada 2015

Zupa pełna witamin - barszcz z czerwoną fasolą i kapustą pekińską


Przepisów na barszcz z burakami jest z pewnością tyle, ile kucharzy... :) Ja też mam ich kilka. Zależy to od dodatków, które akurat mam w kuchni i od ilości czasu, który mogę na to poświęcić. Z reguły dzień wczesniej namaczam i potem gotuję sama fasolę, ale dzisiaj użyłam fasolę czerwoną z puszki. Zupa jest równie smaczna. Jest lekka i jednocześnie sycaca i pełna witamin oraz soli mineralnych. Doskonała na lekki obiad czy kolację. Można ją podać z jogurtem lub śmietanką. Koniecznie z dużą ilością zieleniny :) Polecam


  • 2 l.bulionu lub rosołu
  • 300g. buraków ( 2 średnie)
  • 300 g.marchewki ( 3 średnie)
  • 200g. czerwonej fasoli ( z puszki)
  • 1/2 łodygi pora
  • 1 korzen pietruszki
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego (lub trochę kwasku cytrynowego do zakwaszenia wody)
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka i koper
  • śmietana lub jogurt

W garnku gotuję bulion ( lub rosół) z przyprawami i pokrojonymi w kostkę warzywami. Po około 20 minutach dodaję opłukaną fasolę z puszki. Zupę doprawiam solą i pieprzem. Posypuję zieloną pietruszką lub koprem. Do każdej porcji zupy można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Smacznego 






Jesienne zupy Zupa na jesień - edycja 2

1 komentarz: