czwartek, 31 grudnia 2015

Jakie ciasto na imprezę sylwestrową? Niesamowite i delikatne. Pianka śmietankowa z tańczącą porzeczką





Znam kogoś, kto bardzo lubi tańczyć :) Ale nie zatańczy dzisiejszej nocy... Powita  Nowy Rok w zaciszu swojego mieszkanka... A życzenia otrzyma zapewnie przez telefon... Z myślą o tej osobie przygotowałam dzisiejsze Ciasto :) Lekkie i wyważone w smaku. Dyskretnie podkręcone "tańczącą" porzeczką. Radosne i pełne życia - jak Ona :)   Szczęśliwego Nowego Roku !!!

Przepis bierze udział w Akcji Delecta - Wypiekamy świątecznie, kolorowo... naturalnie

Ciasto to ma delikatność pianki. Smakowicie śmietankowe z nutą kwaskowatej porzeczki. Dżem porzeczkowy  robię sama z własnych porzeczek. Ma on rewelacyjny smak i gęstą konsystencję. Idealnie nadaje się do przełożenia ciasta. Ale można kupić dobrej jakości dżem, taki, który ma procentowo dużo owoców. Przepis na piankę twarożkową powstał już kilka lat temu i jest moim ulubionym :)
  • 240g okrągłych biszkoptów ( 2 op. po 120g)
  • 500 ml. śmietany tortowej do ubicia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 op. Mix Delecta do ubijania śmietany
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • 2 galaretki Delecta o smaku czarnej porzeczki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szkl. xgorącej wody
  • 700g. twarogu sernikowego mielonego
  • 400g. dżemu z czarnej porzeczki
  • Decorada Delecta - kuleczki zbożowe w różowym kolorze
  • Czarna porzeczka z nalewki alkoholowej :) ale może być też mrożona 
Dużą tortownicę wykładam biszkoptami, wypukłą stroną do góry. Galaretki Delecta (kupiłam szybko zastygające) o smaku czarnej porzeczki, cukier puder i żelatynę rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody.  Po wystudzeniu miksuję z twarożkiem. wylewam warstwę na biszkopty. Kładę kolejną warstwę biszkoptów tym razem wypukłą strona do dołu. Czekam, aż pianka twarożkowo- galaretkowa zastygnie. Kolejna warstwa to dżem porzeczkowy. Rozprowadzam go na biszkoptach. Ubijam śmietanę dodając 2 op. Mixu Delecta do śmietany i 4 łyżki cukru pudru. 2/3 śmietany delikatnie rozsmarowuję na wierzchu. Pozostałą śmietanę użyłam do dekoracji ciasta. Wierzch ciasta udekorowałam osączonymi porzeczkami z nalewki i różowymi kulkami zbożowymi Decorada Delecta.


Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

1 komentarz:

  1. Mniam, najlepsze ciasto. Prawdziwe kwaskowate owocki. Sklepowe ciasta się nie umywają - wstrętne słodko-tłuste niezjadlistwa.

    OdpowiedzUsuń