wtorek, 1 grudnia 2015

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowo - paprykowym


Lubię takie dania, które można podawać na wiele sposobów. Do moich faworytów należą klopsiki. Z jakiego rodzaju  mięsa, zapytacie ? Nie ma to większego znaczenia. Myślę że to zależy od naszych upodobań i dostępności... najlepiej, żeby mięso było chude. Ja najczęściej wybieram indyka, ale może być szynka wieprzowa czy nawet karkówka. Klopsiki z kapustą I kaszą  podawałam na obiad kilka dni temu. Tutaj jest przepis:
 http://twins-pot.blogspot.com/2015/11/obiad-na-zimny-dzien-klopsiki-z-indyka.html
albo klopsiki z dodatkiem ryzu:
http://twins-pot.blogspot.com/2015/02/klopsiki-z-ryzem-brazowym-i-groszkiem-w.html
albo jeszcze inny pomysł:
http://twins-pot.blogspot.com/2015/06/klopsiki-z-kukurydza-i-papryka-pieczone.html

Dzisiaj te same klopsiki w sosie pomidorowym z papryką pieczoną. Usmażone klopsiki wkładam do rondla. Dodaję sos pomidorowy i pokrojoną paprykę pieczoną bez skórki ( ze słoika, ale można upiec ją samemu i zdjąć skórkę). Gotuję wszystko około 15 minut. Potem zostawiam pod przykryciem, żeby smaki sie połączyły. Przed podaniem trzeba potrawę lekko podgrzać. Pyszne! Polecam

klopsiki:



  • 500g. mielonego mięsa z indyka ( lub innego)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

  • sos:
    • 1 puszka pomidorów lub 300 ml. sosu pomidorowego
    • 1 papryka pieczona, oczyszczona bez skórki i pestek, pokrojona w kostkę
    • 1/4 szkl. wody
    • sól, pieprz, papryka wędzona, jarzynka ekologiczna
    • zioła suszone lub swieże - tymianek, rozmaryn, bazylia

    2 komentarze: