poniedziałek, 21 grudnia 2015

Korzenne pierniczki z migdałami i skórką pomarańczową


Możecie sobie wyobrazić Święta bez pierników? Bo ja nie. Ostatni weekend spędziłam w kuchni kursując na odcinku stół - piekarnik. Pierniki, pierniczki. Miód, cukier, mąka i ... przyprawy korzenne... Świąteczne aromaty i smaki. Czy jest coś bardziej magicznego niż aromatyczne, urocze gwiazdki anyżu, złote ruloniki kory cynamonowca, słodko pachnące, wysmukłe laski wanilii, delikatne główki gożdzików? Pieczenie pierników to chwile wielkiej przyjemności. Oczekiwanie przy piekarniku na kolejne partie złotych, aromatycznych cudów. Z kubkiem kawy... z kotem drzemiącym na kaloryferze...  Przyjemność do... ostatniego ciasteczka...
  • 500 g. mąki pszennej
  • 250 g. masła
  • 150 g. cukru
  • 200 g. miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 100 g. płatków migdałowych
  • 100 g. skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  •  1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cytrynowego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • mąka do podsypania
W misce połączyć mąkę z przyprawami korzennymi, cukrem i sodą. Dodać miód, jajko i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść kruche ciasto. Na koniec do ciasta dodać płatki migdałowe i skórkę pomarańczową. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć ją w pergamin i włożyć do lodówki na kilka godzin. 

Blat podsypać małą ilością mąki. Ciasto brać porcjami. Rozwałkować na grubość 3 mm. Wycinać ciastka za pomoca foremki. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 min, w temp. 180oC. Ciasteczka są złote, pyszne, korzenne, kruche. Pięknie zapakowane ciasteczka mogą być  wspaniałym prezentem. Polecam ten przepis. Życzę Słodkich Świąt :)



Dobrze wypieczone Święta z firmą Amica.
Zobacz film: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Dobrze wypieczone święta



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz