wtorek, 29 grudnia 2015

Pikantny pasztet z soczewicy i kaszy bulgur.


Wygląda jak zwykły ( mięsny) pasztet i nawet podobnie smakuje a jest o niebo zdrowszy! Zamiana - białko zwierzęce na roślinne daje same korzyści. Osoby, które mięsa nie jedzą, muszą stosować jego zamienniki, żeby posiłki dostarczały wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Polecam ten przepis! Jest sprawdzony. Zobaczcie, jak pysznie wygląda. Zaręczam, że smakuje wybornie :) 


  • 300g. soczewicy czerwonej + 1 l. wody
  • 100g. kaszy bulgur + 1/2 l. wody
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki  (w proszku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 
  • 2 ząbki czosnku ( rozgniecione)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (lub innego)
  • 2 łyżki majeranku
  • świeży tymianek
  • masło do wysmarowania formy ( ok. 2 łyżki)
Soczewicę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka. Zalać wodą. Gotować około 15 minut. Odsączyć na sicie. Kaszę bulgur opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Włożyć do garnka. Zalać czysta wodą i gotować na małym gazie około 15 minut. Odsączyć. Soczewicę rozdrobnić za pomocą blendera. Dodać kaszę, jajka i przyprawy. Wymieszać dokładnie aż składniki się połczą. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec 1 godzinę w temp. 180oC. Pasztet można podawać z sosem jogurtowym lub pomidorowym a także grzybowym. Jest pyszny i zdrowy. Idealne danie dostarczające białka dedykowane jest dla osób na diecie bez mięsa.  Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz