środa, 30 grudnia 2015

Sok z kiszonych buraków. Nie tylko do barszczu. Prosty sposób - jak go zrobić i dlaczego należy go pić




W Polsce postny barszcz czerwony jest potrawą głównie wigilijną. W wersji bogatszej, bo ugotowanej na bulionie czy rosole podaje się go także w czasie imprez rodzinnych,  do obiadu w restauracjach, na biesiadach i wszędzie tam, gdzie jest dużo jedzenia. Już nasze prababcie wiedziały jakie cenne właściwosci i wręcz cudowne działanie dla  naszego zdrowia ma pospolity burak :) Sok z buraka leczy ciało i umysł. Łagodzi dolegliwości powstałe z nadmiaru jedzenia i picia. Idealny jako napój po każdej " mocnej" imprezie. Już po Świetach, ale jeszcze jedna " gastronomiczna" impreza przed nami - Noc Sylwestrowa! Po tym całym zamieszaniu trzeba będzie doprowadzić się do równowagi... I żadne tam wymyślne diety, detoksy cukrowe... Zastosujcie sok z kiszonych buraków :) Od razu Wam pomoże. A potem pijcie go regularnie co najmniej przez tydzień po 1/2 - 1 szklanki dziennie. Można rozcieńczyć go wodą przegotowaną. Smacznego powrotu do pełnej równowagi w Nowym Roku życzę. D.




10 argumentów ZA zrobieniem i piciem soku z kiszonego buraka:
  1. Jest to tanie i łatwo dostępne źródło witamin i składników mineralnych: wit C,B, kwasu foliowego ( rekordowa ilość), żelazo, magnez, potas, wapń
  2. Burak jest prosty w obróbce i uniwersalny w zastosowaniu do: sałatek, surówek, gotowania, pieczenia i kiszenia
  3. Sok z buraka jest idealny dla osób, które mają mało czasu na przyrzadzanie potraw. Może być zamiennikiem porcji warzyw. 
  4. Sok z kiszonego buraka zawiera bakterie kwasu mlekowego i więcej wit. C i B (bo  kiszonki z  warzyw mają ich więcej niż surowe)
  5. Składniki zawarte w soku wpływają na usprawnienie metabolizmu, wspomagają trawienie, wzmacniaja wątrobę, redukują wzdęcia i niestrawość.
  6. Sok wzmacnia odporność i ma właściwosci przeciwwirusowe.
  7. Wspomaga oczyszczanie krwi z toksyn ( chemioterapia, antybiotykoterapia), pobudza układ krwiotwórczy do tworzenia komórek krwi przez co zapobiega anemii.
  8. Sok ma właściwości alkalizujące więc niweluje skutki zakwaszenia organizmu przez zjedzone duze ilosci miesa czy słodyczy
  9. Łagodzi skutki imprezowania i eliminuje uczucie "zgagi" także u osób z refluksem
  10. Poprawia samopoczucie ponieważ dzięki zawartości kwasu foliowego w soku sprzyja wytwarzaniu nerostymulatora - serotoniny - hormonu szcześcia :) Reguluje apetyt i daje zdrowy sen.

Przekonałam Was? Chcecie spróbować? Zakisicie buraki? Zapraszam po przepis tutaj:
http://twins-pot.blogspot.com/2014/03/nie-zapomniaam-i-przepis-na-sok-z.html


A jutro pomysły na wykorzystanie buraczków pozostałych z kiszenia. Zapraszam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz