środa, 6 stycznia 2016

Bajaderka piernikowa - Świąteczne wspomnienie. Kulisty przysmak ze słodkich okruchów...


Ponoć to, co dobre... szybko się kończy. Tak jest też z udanymi  wypiekami, zwłaszcza świątecznymi. Cały rok czekam na Boże Narodzenie, bo wtedy piekę tradycyjny piernik z przepisu Babci. Ciasto przygotowuję kilka miesięcy wcześniej. Zawsze się udaje. Smakuje niesamowicie, świątecznie... Każdy jego okruch jest dla nas  cenny. Każdy okruch przywołuje wspomnienia... I kiedy zjadamy ostatni kawałek to wiemy, ze następny wypiek będzie dopiero za rok... Ale można przedłużyć tę przyjemność... Zbieram skrawki ciasta, które powstają przy wyrównywaniu piernika po pieczeniu i dekorowaniu. Te skrawki w połączeniu z czekoladą i innymi  słodkimi okruchami i bakaliami ( jeśli nie dla dzieci, to namoczonymi w alkoholu) stworzą bazę do wspaniałych smakołyków o smaku babcinego piernika :) Tak powstają moje piernikowe bajaderki.
Co oznacza nazwa bajaderka? Według Wikipedia Bajaderka (inaczej bajadera, kartofelek lub ziemniaczek) to kuliste (rzadziej prostokątne) ciastko wytwarzane na bazie odpadów cukierniczychh (okrawków ciastek deserowych), z dodatkiem kakao, rumu, czekolady, orzechów i wiórków kokosowych.




  • 400 g. skrawków piernika, resztki innych ciast, herbatniki
  • 100g. rodzynek
  • 100g. daktyli
  • 100g. śliwek suszonych
  • 100g. płatków migdałowych
  • 100g. orzechów włoskich
  • 100g. dżemu morelowego
  • 100g. gorzkiej czekolady
  • 100g. masła
  • 100ml. koniaku ( lub soku owocowego, jeśli bajaderki będą też dla dzieci)
  • wiórki kokosowe, kakao do obtoczenia kulek
Bakalie ( oprócz płatków migdałowych) zalać alkoholem i poczekać około 2 godzin, aż zmiękną. Daktyle, śliwki pokroić drobno. Czekoladę roztopić z masłem. Dodać dżem morelowy. Dokładnie wymieszać. Skrawki piernika i kawałki innych ciast rozkruszyć. Herbatniki pognieść ( np. wałkiem). Okruchy i bakalie dodać do masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do zgęstnienia masy. Łyżka do lodów nabierać porcje masy i formować kulki wielkości gałki lodów. Można to robić w dłoniach. Gotowe kulki obtoczyć w kakao i wiórkach kokosowych. Włożyć do papierowych ozdobnych papilotek. Bajaderki powinny trochę poleżeć, żeby wszystkie smaki się połączyły. Są niesamowicie pyszne! Smacznego




Przepis na Staropolski Piernik Babuni nazywany też przeze mnie Stuletnim Piernikiem podaję w tych postach:
Piernik ten piekę na każde Boże Narodzenie. To już taka rodzinna tradycja. W tym roku przełożyłam go marmoladą morelową. Jest niesamowity! Zjadamy go do ostatniego okruszka... :)


Przepis bierze udział w Akcji Amica - Dobrze wypieczone Święta
Dobrze wypieczone święta




3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zdrowe łakocie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie jak zwykle pięknie i smakowicie .Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń