wtorek, 5 stycznia 2016

Naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami. Patelnia pełna smakowitości


Przepis na 8 dużych naleśników:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
 
Nadzienie serowo - brzoskwiniowe do naleśników:
  • 250g  twarogu półtłustego ( 1 kostka) 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietanki
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 4 połówki brzoskwiń  z syropu 
Wszystkie składniki zmiksować i pozostawić na ok.20-30 min, aby ciasto odpoczęło. Patelnię rozgrzać, spryskać olejem ( lub smarować za pomocą ręcznika papierowego). Usmażyć 8 placków. Z jednej strony mają być mniej przypieczone. Twaróg rozgnieść widelcem i połączyć z jajkiem i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie osączone z syropu.  Na każdy placek ( na część ciemniejszą) nałożyć twaróg. Złożyć naleśniki. Uwaga! W tym farszu jest surowe jajko, więc przed podaniem naleśniki trzeba jeszcze obsmażyć na rumiano (lub zapiec w piekarniku jeśli ktoś woli) Można posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz