niedziela, 27 marca 2016

Babka majonezowa z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Babka wielkanocna


Babka majonezowa? Tak, właśnie! Babka z majonezem to jest właściwie babka na oleju. Bo z czego zrobiony jest majonez? Jest to żółtko ucierane z olejem. Na jedno żółtko można "wkręcić " w majonez aż szklankę oleju. Do smaku dodaje się też trochę octu lub soku z cytryny i sól... To co? Pieczemy od dzisiaj babkę z majonezem? Zachęcam, bo ta babka jest wilgotna i delikatna w smaku. Polukrowana i udekorowana może być ozdobą świątecznego stołu.


  • 1,5 szkl. mąki pszennej ( typ 450)
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej ( lub 2 budynie )
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 8- 10 łyżek stołowych majonezu
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • lukier i skórka kandyowana do dekoracji
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Żółtka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( aż zbieleje). Dodać majonez. Zmiksować. Następnie dodać wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć z masą jajeczną. Na koniec do ciasta dodać i delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto wyłożyć do dowolnej formy z kominkiem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu polukrować i udekorować skórką pomarańczową. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz