sobota, 19 marca 2016

Golonka świąteczna z szynkowara


Przygotowania do Świat idą pełną parą? U mnie pomalutku wszystko się rozkręca. Testuję szynkowar... U mnie w tym roku nie będzie kupionych wyrobów i żadnych wędlin, w związku z tym dzisiaj pomysł na świetną golonkę. Polecam :)

  • 1 golonka przednia ( jak najchudsza)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 2 małe liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku ( ewentualnie)
  • 3 ziarna ziela angielskiego ( rozgniecione)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml. gorącej wody
Golonkę umyć. Usunąć włoski ( jeśli są). Rozciąć wzdłuż kości i oddzielić ją od mięsa. Z mięsa uformować płat. Doprawić go ( oprócz żelatyny i wody), natrzeć przyprawami. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 8 godzin. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać. Rozłożyć płat mięsa. posmarować go żelatyną. Golonkę zwinąć w rulon. Włożyć do szynkowara. Założyć blaszkę dociskową ze sprężynką. zamknąć naczynie. Wstawić do garnka z wodą. Gotować w temperaturze 95 OC około 3 godzin. Wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki. Golonkę wyjąć na talerz i udekorować zieloną pietruszką. Kroić w plastry i podawać z chrzanem lub musztardą. Smacznego.  


Przepis na mielonkę wieprzową już podawałam w tym poście: 
http://twins-pot.blogspot.com/2016/03/mielonka-wieprzowa-z-galaretka-z.html 
http://twins-pot.blogspot.com/2016/03/mielonka-wieprzowa-z-galaretka-z.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz