niedziela, 6 marca 2016

Kulinarne pomysły na Wielkanoc. Ozorki wieprzowe na zimno z warzywami i sosem chrzanowym.


Czy u Was przygotowania do Świąt Wielkanocnych już się rozpoczęły? U mnie chyba już tak, bo pomysły na spędzenie wolnego czasu kiełkują już od dawna. A ostatnio zaczęłam myśleć o potrawach, które przygotuję na te wiosenne Święta. Będą to na pewno szybkie i smaczne dania. Nie będzie nadmiaru i przesytu, bo tradycyjnie, w Drugi Dzień Świąt mamy zamiar gdzieś wyruszyć w plener i zjeść coś poza domem. Wczorajsze kuchenne zajęcia z ozorkami wieprzowymi przyniosły w efekcie dwa fajne dania. Jedno na zimno a drugie na ciepło. Oba polecam. Potrawy z ozorków są bardzo smaczne. A dla osób, które wzdrygają się na samą myśl o nich,  mogę powiedzieć, że wcale po przygotowaniu  nie przypominają "tego" czego nie lubicie :) Moja rodzinka bardzo ozorki lubi i dlatego przyrządzam je co jakiś czas. Podroby, to naprawdę wartościowe produkty i niezależnie od tego co się o ich wartości mówi warto je jadać. Są może trudniejsze w przygotowaniu niż tradycyjny kurczak... ale warto się trochę wysilić. Każdy znajdzie swój ulubiony sposób przygotowania i smak dodatków, które mu odpowiadają w połączeniu z tymi produktami. Jeśli jesteście ciekawi jak ja przygotowuję wątróbkę, zajrzyjcie do etykiety "podroby". A tutaj przepis na ozorki wołowe w galarecie: http://twins-pot.blogspot.com/2014/07/ozorki-woowe-w-galarecie.html


  • 4 ozorki wieprzowe 
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • por część zielona do wywaru
  • por ( część biała) do pokrojenia na surowo
  • sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy
  • 2 jajka na twardo do dekoracji
sos: 
  • 200 ml. śmietanki 30%
  • 2 łyżki chrzanu ze słoika
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie sosu: śmietanę ubić. Dodać do niej chrzan. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przełożyć do szklanego naczynia. Ozdobić kiełkami lub posiekanym szczypiorkiem.


Ozorki należy umyć. Zalać wodą i gotować około 30 minut. Opłukać zimną wodą. Ostrym nożem odciąć skórkę i niepotrzebne skrawki mięsa. Włożyć do czystego garnka. Zalać świeżą wodą. Włożyć marchew i zieloną część pora. Dodać przyprawy. Gotować na małym gazie około 1,5 godziny ( nawet 2 godziny) aż ozorki będą miękkie. Ugotowane ozorki pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku. Udekorować krążkami pora i cząstkami jaj ugotowanych na twardo. Oddzielnie podać sos śmietankowo - chrzanowy. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz