niedziela, 6 marca 2016

Kulinarne pomysły na Wielkanoc. Ozorki wieprzowe na ciepło w sosie śmietankowo - chrzanowym.



Przepis na ozorki wieprzowe na zimno z sosem chrzanowym podałam w tym poscie:
Z ozorków i z tych samych dodatków można jednak wyczarować wiele potraw. Druga moja propozycja to danie na ciepło, Smakuje trochę inaczej, chociaż też występuje tutaj sos chrzanowy :) 
Polecam tę potrawę na obiad lub ciepłą kolację ( z kaszą, ziemniakami czy chlebem). Oczyszczone i ugotowane w wywarze ozorki kroje w plastry i wkładam do sosu. Zostawiam w nim ozorki na minimum 30 mniut. Potem potrawę podgrzewam i podaję z ulubionymi dodatkami. A jak robię sos?

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 600 ml. wywaru z gotowania ozorków
  • 100 ml. śmietanki ( do sosów)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz do smaku
  • gotowane jajko do dekoracji


W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę. Gdy mąka połączy się z masłem, wlewam gorący wywar. Gotuję na małym gazie, aż sos zgęstnieje. Dodaję chrzan i śmietanę. Doprawiam solą i pieprzem. Do sosu wkładam pokrojone w plastry ozorki. Potrawa jest najlepsza po 30 minutach od przygotowania. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz