wtorek, 29 marca 2016

Rzeżucha to nie tylko dekoracja świątecznego stołu. Do czego można wykorzystać rzeżuchę?


Tradycyjnie, rzeżucha zajmuje honorowe miejsce ( obok zielonego owsa) na wielkanocnym stole. To symbol Wielkanocy. Dlaczego? Bo oznacza odrodzenie i symbolizuje życie. Zielone łodyżki rzeżuchy wyrastają szybko z obudzonych odrobiną wilgoci nasion. Roślinka jest delikatna ale pikantna w smaku ( jest też nazywana pieprzycą), bogata w cenne składniki. Zawiera witaminy A, C, K, oraz B2, B6 i kwas foliowy. Ma dużo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu.

Jak wykorzystać tę cenną roślinkę w kuchni? 
Można ją dodawać do potraw według uznania, jednak należy pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych ma rzeżucha świeża. Ugotowana traci wiele cennych witamin. 
Pomysły na wykorzystanie rzeżuchy:
  • do kanapek i tortilli
  • do sałatek
  • do ziemniaków, ryżu, kasz i makaronów
  • do dekoracji zup i sosów
  • do koktajli i soków warzywnych
  • do jogurtu i twarożku
  • do past kanapkowych
  • do masła ziołowego
Medycyna ludowa poleca rzeżuchę na wiele dolegliwości. Jej właściwości lecznicze są znane od wieków i są potwierdzone przez medycynę akademicką.

Właściwości lecznicze rzeżuchy:
    • dezynfekuje skórę i jamę ustną, leczy owrzodzenia
  • niszczy pasożyty
  • rozjaśnia plamy i piegi
  • wzmacnia włosy i paznokcie ( zawiera siarkę)
  • chroni siatkówkę oczu i pozwala widzieć wyraźne barwy ( dzięki luteinie i zeaksantynie)
  • pobudza trawienie i wzmaga apetyt ( dobra dla dzieci)
  • zapobiega anemii
  • reguluje pracę tarczycy
  • wspomaga pracę trzustki ( zawiera chrom)
  • wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie (witamina K, wapń i mangan)
  • usprawnia krążenie
  • wspomaga leczenie reumatyzmu
  • obniża poziom cukru we krwi
  • chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (zawiera dużo witaminy C)
  • chroni przed nowotworami
  • działa moczopędnie
  • usprawnia procesy przemiany materii
  • zapobiega wiosennemu przesileniu
Pisałam już  o właściwościach nowalijek  tutaj: http://twins-pot.blogspot.com/2016/03/nowalijki-po-zimie-sa-zastrzykiem.html Rzeżucha to dobra alternatywa dla kupowanych młodych warzyw na przedwiośniu. Rzeżuchę łatwo wyhodować w domu. Nie potrzeba specjalnych pojemników. Wystarczy tacka lub talerz i warstwa wilgotnej waty, gazy lub ligniny. Nasiona kiełkują szybko. Jedynym obowiązkiem jest pilnowanie, aby podłoże było wilgotne. Wystarczy codziennie rzeżuchę zrosić wodą. Po 7 - 10 dniach jest gotowa do zjedzenia :) Jest to cenne i tanie źródło witamin. Cenne zwłaszcza zimą i teraz na wiosnę. Smacznego i na zdrowie!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz