poniedziałek, 28 marca 2016

Świąteczne gołąbki z młodej kapusty. Gołąbki z mięsem i ryżem zapiekane z pieczarkami w sosie śmietankowo - koperkowym.



Dzień jest świąteczny a obiad typowo wiosenny... Dzisiaj gołąbki z młodej kapusty, z pieczarkami i sosem śmietankowo - koperkowym. Delikatne, smaczne i zdrowe. Po długim spacerze mieliśmy ochotę właśnie na taki wiosenny, zielony obiad. Przygotowałam go wcześniej, bo wymaga trochę pracy. Przed podaniem wystarczy potrawę podgrzać i zagęścić sos. Polecam


  • 1 młoda kapusta
  • 50 dkg mielonego mięsa z indyka ( lub innego dowolnego )
  • 10 dkg. ryżu
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka ekologicznej jarzynki
  • 500ml. wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 dkg pieczarek
  • 100ml. śmietanki 18% ( do sosu)
  • 1 łyżeczka mąki ( lub skrobi do zagęszczenia sosu)
  • koper świeży do posypania potrawy.
Z kapusty wyciąć głąb. Zagotować wodę w garnku. Włożyć do garnka kapustę piętką do dołu. Odparzyć, odciąć liście. Wystudzić. Z każdego liścia odciąć gruby nerw. Liście kapusty powinny starczyć do zawinięcia 10 gołąbków. Ryż ugotować na półmiękko. Mięso połączyć z ryżem, doprawić solą i mielonym pieprzem. Uformować 10 gołąbków, zawijając mięso w liście. Gołąbki ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Dodać ziele angielskie, liście laurowe. Na wierzchu ułożyć plastry pieczarek i marchewki. Wlać wodę. Naczynie przykryć folią do pieczenia lub przykrywką. Wstawić do piekarnika. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 190 0C. Gdy gołąbki są gotowe, przełożyć je na półmisek a sos zlać do rondelka. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z małą ilością wody i śmietaną. Gołąbki polać sosem lub podać sos oddzielnie. Potrawę posypać obficie świeżym koprem. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz