niedziela, 3 kwietnia 2016

Kotlety Kociewskie. Kotlety z piersi kurczaka, pieczarek i sera żółtego.




Kotlety zwane Kociewskimi :) Zapewne w innych rejonach Polski nazywają je zgodnie z regionalną kuchnią... Według mnie są to raczej racuchy niż kotlety albo też raczej omlety niż racuchy :) W każdym razie jest to pyszne, szybkie danie, które można podać tylko z surówką lub zimnymi sosami. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Wystarczy zrobić ciasto omletowe. Potem do niego dodać pokrojoną na małe kawałki pierś surową z kurczaka, podsmażone pieczarki, zieleninę  i starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć rumiane "placki" - kładąc na porcję po kilka łyżek ciasta na patelnię spryskaną olejem. Usmażone kotlety ułożyć na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawać z surówką lub ketchupem. Taki kotlet może być "wsadem" do bułki i zastąpić hamburger. Smakują na ciepło i zimno. Polecam :)



składniki:

  • 500g piersi kurczaka bez skóry pokrojonej w kostkę
  • 500g, pieczarek pokrojonych w plastry i usmazonych
  • 100 g. żołtego sera utartego na tarce
  • 4 jajka na ciasto omletowe
  • 4 czubate łyżki mąki na ciasto omletowe
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka
  • olej do smażenia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz