poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Łosoś w gorącej salsie pomidorowej. Szybki i wartościowy posiłek. Dlaczego powinniśmy jeść ryby.





Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka i witamin A,D,E,PP, B2,B6,B12. Składniki mineralne zawarte w ich tkankach to magnez, jod, wapń, selen. Najcenniejsze w rybach są  NNKT - Niezbędne, Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - Omega 3. Jedzenie ryb to nie tylko przyjemność. Zyskujemy w ten sposób też zdrowie. Poprawia się odporność organizmu, stan skóry, włosów i paznokci. Dostarczamy sobie w ten sposób składników hamujących miażdżycę, przeciwdziałających chorobom serca i chorobom nowotworowym. Najcenniejsze są ryby morskie, tłuste typu łosoś, tuńczyk, makrela, węgorz. Ale karp jako ryba śródlądowa też zawiera wartościowe mięso. Ryby są lekkostrawne i odżywcze. Dla zachowania zdrowia, wskazane jest spożywanie ryb minimum 2 razy w tygodniu.

Łosoś - przepis od serca

Dzisiaj proponuję łososia w sosie pomidorowym. Można do tego wykorzystać salsę pomidorową, sos pomidorowy, przecierane pomidory czy pomidory z puszki. Przepis jest tak prosty, ze nawet tzw. "opornik " kuchenny sobie poradzi. Rybę tak przygotowaną możemy zjeść na ciepło lub zimno. Z sałatką z rukoli czy kromką bagietki. Jeśli do tego dania podamy ryż czy makaron to uzyskamy wspaniały, królewski obiad :) Sos pomidorowy zawiera bogactwo likopenu, cudownego antyoksydacyjnego składnika. Dodatek rukoli wzmacnia smak tej potrawy i dostarcza cennych witamin, wapnia  i żelaza. Serdecznie polecam :)

  • 4 kostki z łososia mrożone
  • 500ml. gęstego sosu pomidorowego lub pomidorów z puszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 marchew pokrojona w kostkę
  • 1/2 papryki pokrojonej w kostkę ( można użyć trochę ostrej)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • rukola
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Na cebulę położyć zamrożone kostki z łososia ( nie trzeba ich rozmrażać). Dodać warzywa. Wlać sos pomidorowy. Dodać zioła i przyprawy. Patelnię przykryć pokrywką. Dusić na małym gazie około 20- 30 minut. W razie potrzeby dolać soku pomidorowego lub wody. Podawać na sałatce z rukoli. Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Z ryb najbardziej lubię właśnie łososia i wędzoną maślaną. Twoja rybka wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń