sobota, 9 kwietnia 2016

Szpinakowe pappardelle z łososiem. Makaron z sosem śmietankowym, łososiem, rukolą, oliwkami i pomidorkami.


Gdy nie mam czasu na gotowanie a rodzinka oczekuje czegoś wyjątkowego... serwuję takie szybkie danie z makaronem. Dzisiaj dodałam do makaronu łososia, ale może być tuńczyk z puszki, mrożone owoce morza, czy małże ze słoika... My lubimy ryby :) W połączeniu z delikatnym sosem maślano - śmietankowym smakuje wybornie. Danie jest bardzo atrakcyjne. Najlepiej wygląda z makaronem kolorowym ( szpinakowym, pomidorowym ). Dodatek zielonej rukoli, czarnych oliwek i czerwonych pomidorków to podkręcenie smaku tego dania i jego wyglądu. Taki kolorowy, pyszny talerz zaspokoi nawet wybredne podniebienie. Jest to posiłek pełen witamin, wartościowego białka i zdrowych kwasów omega 3. Polecam

Na 2 duże porcje:

  • Pastani - Pappardele ze szpinakiem 200g (5 gniazd makaronu)
  • 300g. łososia świeżego
  • 100ml. mleka
  • 100ml. śmietanki 18%
  • 1 łyżka masła
  • sól kamienna, pieprz cytrynowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka mąki do sosu
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki czarne


Filet z łososia myję, osuszam. Doprawiam solą i pieprzem. Skrapiam sokiem z cytryny. Posypuję utartym czosnkiem. Zawijam rybę w folię aluminiową. Smażę na żeliwnej patelni ( można na grillu lub w piekarniku)  około 20 minut. W tym czasie przygotowuję sos i gotuję makaron ( według przepisu na opakowaniu). W rondlu roztapiam masło, dodaję mąkę. Robię jasną zasmażkę. Wlewam podgrzane mleko ze śmietanką. Mieszam trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Gotuję sos kilka minut aż będzie jednolity. Doprawiam sos solą, pieprzem. Do sosu wkładam kawałki łososia i pokrojone oliwki. Makaron odcedzam i od razu łączę go z sosem. Porcje nakładam na talerze i dekoruję rukolą i cząstkami pomidorków. Można potrawę dodatkowo skropić sokiem z cytryny. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz