środa, 4 maja 2016

Jak bezpiecznie grillować mięso. 10 zasad zdrowego grillowania. Patelnia grillowanych smakowitości


Grillowanie to od paru lat bardzo popularne zajęcie weekendowe wielu Polaków :) Tradycyjnym sposobem mięso jest  pieczone na ruszcie bezpośrednio nad ogniem. Tak przygotowane, może zawierać związki kancerogenne, ponieważ tłuszcz, wytapiając się z mięsa, kapie na gorace węgle i spala się wytwarzając dym. Coraz częściej stosuje się tacki i folię aluminiową do pieczenia. Zapobiega to powstawania toksycznego dymu, który wnika w pieczone mięso. Tak przygotowane mięso jest soczyste i smaczne. Można też przygotować mięso na grillu elektrycznym lub nawet na patelni z grubym dnem. Upieczone mięso powinniśmy osuszyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, zanim przełożymy je na talerze. Unikajmy jedzenia tłustych wędlin czy mięsa z dużą ilością tłuszczu. Wybierajmy chude mięso wieprzowe, wołowinę lub drób. Dla równowagi, przy posiłkach mięsnych, trzeba podać dużo różnorodnych sałatek i świeżych warzyw. Bardzo dobrym i macznym posiłkiem są grillowane warzywa i owoce. Każdy coś dla siebie wybierze. Smacznego i Na Zdrowie :) 



10 zasad zdrowego grillowania:
  1. unikać pieczenia mięsa nad otwartym ogniem, ponieważ powstają wtedy WWA czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, szkodliwe dla zdrowia
  2. dbać oto, aby kratki grilla były zawsze czyste
  3. zawsze używać czystych, nowych tacek lub folii aluminiowej do położenia mięsa
  4. nie kłaść na ruszt grilla mięsa zawinietego w papier do pieczenia ( temperatura jest zbyt wysoka)
  5. nie opiekać mięsa zbyt długo, zdejmować z grilla gdy jest dobre do zjedzenia ( w długo pieczonym miesie następuje piroliza białka i powstają związki mutagenne)
  6. nie piec na grillu mięsa peklowanego z dodatkiem saletry amonowej, ponieważ w tak wysokiej temperaturze ( grill 200oC)  powstają związki rakotwórcze ( uwaga - kiełbasy zawierają saletrę amonową)
  7. unikać kontaktu mięsa z dymem powstającym ze spalonego, kapiącego tłuszczu
  8. do grillowania używać tylko węgla drzewnego, nie wkładać do ognia kawałków drewna z żywicą, np. szyszek
  9. nie należy jeść grillowanego mięsa zbyt często i w dużych ilościach, zamiat niego można grillować warzywa i owoce 
  10. nie jeść przypalonego  mięsa i z dużą ilością tłuszczu (jest ciężkostrawne i zawiera związki mutagenne)


GRILL PIKNIK Menu


Link do sklepu http://www.alma24.pl/


Propozycja - Patelnia grillowanych pyszności
  • 1 mała pierś kurczaka bez skóry ( podzielona na 4 części)
  • 4 steki wołowe 
  • 4 wątróbki drobiowe
  • 10 małych cebulek
  • 10 ząbków czosnku
  • papryka czerwona (pokrojona)
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • zioła: majeranek, tymianek
  • 1 łyżka oleju
Olej wymieszać z przyprawami. Mięso natrzeć ziołowym olejem. Odstawić do lodówki na 2 godziny lub dłużej. Mięso i warzywa piec lub grillować, unikając działania bezpośredniego ognia na kawałki mięsa. Osuszyć na papierowym ręczniku. Podawać ze świeżymi warzywami i sałatkami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz