czwartek, 12 maja 2016

Sałatka na kolację. Posiłek na balkonie lub tarasie...


Po gorącym dniu, po brzegi wypełnionym pracą w ogrodzie... Nie mamy ochoty na tradycyjny obiad. Przygotowuję świeżą, lekką sałatkę z młodymi warzywami przyniesionymi z działki. Rosły jeszcze godzinę temu w żyznej, wilgotnej ziemi. Są pełne witamin i dobrej energii... Są delikatne, aromatyczne i soczyste. No i te kolory!!! Co znalazło się na talerzu? Młody szpinak i rukola, dymka rzodkiewki, pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli. Do sałatki podaję kilka kromek bagietki pełnoziarnistej lub grzanki. Wystarczy odrobina sosu z oliwy i soku z cytryny. Pyszotka :) 

  • 1 op. sera mozzarella ( kulki w zalewie)
  • pomidorki koktajlowe ( 1 gałązka)
  • mini rzodkiewki z listkami
  • garść młodego szpinaku
  • garść rukoli
  • sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
  • grzanki lub kromki bagietki

1 komentarz: