wtorek, 3 maja 2016

Szybkie ciasto na niedzielę. Smaczne, puszyste ciasto ze śliwkami.





Pamietam z dzieciństwa ten cudowny zapach domowego ciasta, które mama piekła w sobotę wieczorem... Po całym tygodniu pracy, ten dzień był przeznaczony na gruntowne sprzątanie całego domu. Tym zajmowała sie głównie mama. Dla nas dzieci, najwłaściwsze zajęcie połaczone było z zamiataniem chodnika przed domem i grabieniem podwórza... Każdy z nas miał swoje zadanie i teren do "ogarnięcia". Tata brał taczkę i zamin włożylismy na nią nasz "plon" woził nas dookoła. A my wrzeszcząc dziko z radości wołaliśmy jeszcze i jeszcze!!! Wszystkie dzieci pomagały rodzicom. Ja i moje koleżanki i koledzy. Nie trzeba było nam przypominać ani prosić. W sobotę zabieraliśmy się do pracy i nikt nie wykręcał się ani nie narzekał. Rozumieliśmy, że rodzice też ciężko pracują. Wszyscy czekaliśmy na niedzielę. a w niedzielę musiało być czysto, po prostu idealnie :) W kolorowych sukienkach i białych podkolanówkach szłyśmy ( my dziewczynki) rano z rodzicami do kościoła... po czystych płytkach chodnikowych... Było tak miło i świątecznie. Po obiedzie grałyśmy na chodniku w klasy lub skakaliśmy na skakance. Spędzaliśmy dużo czasu na dworze. Było cudownie! W niedzielę było zawsze ciasto. Każdy z nas przynosił kilka kawałków domowego ciasta na talerzyku. Siedzieliśmy na huśtawce i częstowaliśmy sie nawzajem. Niektóre z naszych mam robiły wspaniałe wypieki, mniam... ale z reguły były to szybkie, proste ciasta z owocami czy ucierane babki. Takie, które można wziąć do ręki i zajadać...


  • 4 duże jajka
  • 2 szkl. mąki ( 300g)
  • 3/4 szkl. cukru brązowego ( 150g.)
  • 150-200 g. masła
  • 500g. śliwek
  • 50g. wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania
Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić aż będą puszyste. Masło roztopić i wystudzić. Do ubitych jajek dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i masło oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Ciasto wyłozyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką foremki. Ciasto jest gęste, trzeba go wyłożyć łyżką i delikatnie rozsmarować w formie. Na wierzchu ułożyć wypestkowane i pokrojone śliwki skórką do góry. Piec w 180oC przez 50 - 60 minut. sprawdzić patyczkiem czy gotowe. Upieczone ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz