wtorek, 7 czerwca 2016

Co zrobić na obiad, gdy dziecko nie chce jeść mięsa? Gołąbki z Quinoa i kurkami w sosie śmietankowym


Co zrobić na obiad, gdy Twoje dziecko nie chce jeść mięsa? Może znowu gołąbki? Trzeba korzystać, dopóki kapusta jest młoda I delikatna. Poprzednio u mnie na stole gościły gołąbki z soczewicą I ryżem. Były przepyszne!
Przepis tutaj klik  http://twins-pot.blogspot.com/2016/05/co-zrobic-na-obiad-gdy-dziecko-nie-chce.html
Dzisiaj zapraszam na gołąbki z komosą ryżową I kurkami. Dosmakowane sosem śmietankowym I dużą ilością świeżego kopru. Po prostu rewelacja!!! Quinoa czyli Komosa ryżowa jest nazywana "złotem Inków" lub "matką zbóż". Zawiera dużo białka porównywanego pod względem wartości odżywczej do białka mięsa. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
O komosie ryżowej pisałam w tym poście: Komosa ryżowa http://twins-pot.blogspot.com/2014/03/quinoa-komosa-ryzowa-zoto-inkow-na.html. Zapraszam do przeczytania :) A teraz podaję przepis na wspaniałe gołąbki, które przygotowałam w garnku rzymskim. Można oczywiście wykorzystać dowolne naczynie do zapiekania z pokrywką.


  • 1 główka kapusty
  • 200g. nasion Quinoa
  • 250 g. kurek
  • 1 duże jajko
  • 1 szkl. wody lub bulionu
  • 100 ml. śmietanki 18%
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • pęczek kopru
Kapustę sparzyć. Odciąć liście. Komosę ryżową ugotować na sypko według przepisu, ostudzić. Kurki oczyścić, umyć i odgotować. Odsączyć z wody. Garść kurek odłożyć do dekoracji. Pozostałe grzyby zmiksować lub przepuścić przez maszynkę. Wymieszać komosę, mielone grzyby, jajko. Doprawić solą i pieprzem. Na liściach ułożyć porcje farszu. Zawijać gołąbki. Włożyć do garnka rzymskiego. Wlać wodę, dodać liść laurowy. Posypać kurkami i koprem. Garnek przykryć pokrywką. wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piec 60 minut. Gorące gołąbki polać śmietana I posypać świeżym posiekanym koprem. Życzę Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz