środa, 29 czerwca 2016

Tarta jaglana z grillowaną cukinią, pomidorami i kaparami


Tarta jaglana - moja ulubiona :) 


  • 300-400g. kaszy jaglanej
  • 1l. bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 cukinia
  • 1 duży pomidor
  • 100ml. śmietany
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • kapary
  • ketchup
  • 1 łyżka masła do formy
Kaszę namoczyć w wodzie na 15 minut. Opłukać, osączyć i ugotować w bulionie ( na małym gazie, aż wchłonie cały płyn.  Odstawić na pół godziny pod przykryciem,żeby była sypka. Formę do tarty natłuścić masłem. Włożyć ugotowaną kaszę i dokładnie docisnąć do brzegów  dna foremki. Cukinię pokroić w plastry i opiec na patelni grillowej. Pomidor pokroić w plastry. Śmietanę i jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Na warstwę kaszy wylać masę jajeczną. Położyć na wierzch cukinię i przykryć pomidorami. Posypać całość kaparami ( dowolna ilość, według uznania), Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 40 minut. Piec do zrumienienia wierzchu tarty. Podawać z dowolnym sosem lub ketchupem. Smacznego :)



Kasza jaglana jest wytwarzana z prosa, które ma właściwości antyalergiczne. Nasiona prosa nie zawierają glutenu, nie uczulają. Proso zawiera dużo białka i mikro oraz makroelementy oraz witaminy. Kasza jaglana jest lekkostrawna i odżywcza. Jest pokarmem odkwaszającym i bardzo dobrze wpływa na cały organizm. Reguluje przemianę materii. Zawiera dużo błonnika i węglowodany złożone. Pomaga w usuwaniu śluzu z organizmu, zwłaszcza u dzieci (w okresie jesienno - zimowym, gdy dominują katary). Nasiona posiadają lekko gorzkawy smak, który można usunąć mocząc kaszę i płucząc przed ugotowaniem.


1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłem czegoś takiego, tarta z kaszy? Wow. Smakuje naprawdę niesamowicie. Pyszne, lekko strawne i sycące. Więcej niż dwa kawałki nie da się zjeść. Dużo białka. :)

    OdpowiedzUsuń