poniedziałek, 27 czerwca 2016

Zupa szpinakowo - bananowa. Shrekowa zupa pełna witamin dla dzieci i dorosłych.


Jak przygotować szpinak, żeby nie był jedynie rozgotowaną zieloną, mieloną trawą? Jak namówić dziecko do zjedzenia takiej zupy, jeśli nie ma ona ani miłego zapachu ani oryginalnego smaku? Pamietacie te bure papki, które serwowano nam w przedszkolu i szkolnej stołówce? Ja pamiętam... Jak to się działo, że kiedyś szpinak smakował wręcz okropnie, a teraz potrafi być przysmakiem wielu ludzi :) Myślę, że składa się na to kilka kwestii. Obecnie mamy większą wiedzę o tym jak gotować. Po drugie mamy dostęp do większej ilości produktów i przypraw. Po trzecie wiemy więcej o wartościach odżywczych produktów. Po czwarte lubimy różnorodność i podejmujemy smakowe wyzwania - łączymy różne ( kiedyś nie do pomyślenia) produkty w potrawach. 
Zupa ze szpinaku z bananem smakuje rewelacyjnie. Będzie na pewno ulubioną zupą waszego dziecka. Razem udekorujcie talerze plasterkami banana. I... delektujcie się zupą w kolorze shrekowym :) Taki posiłek to bomba witaminowa i źródło makro i miokroelementów a także błonnika. Na pewno ją polubicie. Polecam
  • 500 ml. bulionu lub rosołu
  • 1 marchew, 1 pietruszka, 1/2 pora
  • 300g. szpinaku ( może być mrożony)
  • 2 duże banany
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła


Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić. Ugotować w bulionie do miękkości. Dodać szpinak i 1 banan i gotować jeszcze chwilę. Zupę zmiksować. Dodać surowe masło. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli zupa wydaje sie Wam zbyt gęsta, można rozcieńczyć ją bulionem , rosołem czy przegotowaną wodą. Przed podaniem udekorować porcje zupy plasterkami banana. Smacznego !


2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Banan i szpinak? Mniam :)

    OdpowiedzUsuń