niedziela, 10 lipca 2016

Bezglutenowe muffinki jaglane z cukinią. Muffinki czekoladowe bez mąki i cukru.


Kasza jaglana zdobywa coraz wiecej zwolenników. Po części jest to moda kulinarna... Ale cieszy fakt, ze ludzie w końcu wiedzą, jakie wartości odżywcze ma proso i jak po spożyciu wpływa na nasze ciało. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, sycąca, odżywcza i doskonale odkwasza organizm.  Ma ona lekko goryczkowy smak, który  nie odpowiada niektórym osobom. Ja ją bardzo lubię i uważam, że jest smaczna.  Można powiedzieć, że jestem fanką kasz... Przepisy na potrawy z różnymi rodzajami kasz i makaronów udostepniam w pasku bocznym bloga pod etykietką "makarony, kasze, ryż" . Nasiśnij i zobacz TUTAJ.
Z kaszy jaglanej można przyrzadzić "jaglankę" na śniadanie, podać ją z warzywami do obiadu, zapiec, dodać do zupy, upiec wytrawną tartę czy smakowite babeczki... 
Dzisiaj proponuję muffinki z cukinią i czekoladą. Bez cukru. Użyłam ksylitolu. Takie muffinki są zdrowe, smaczne i sycące. Idealne jako przekąska, po pracy na działce czy po treningu... Oprócz energii dostarczą błonnika i witamin. A składniki odkwaszające zapobiegną bólowi mięśni po wysiłku :)  Poza tym są baaardzo smaczne. Polecam

Produkty na 24 muffinki:
  • 400g. kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu ( cukier brzozowy
  • 1 cukinia ( 250 g)
  • 50 g. gorzkiej czekolady
  •  1 łyżka cynamonu ( można pominąć)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • płatki migdałowe do posypania
Kaszę opłukać i namoczyć na 20 minut ( traci goryczkę). Ugotować w czystej wodzie według przepisu. Ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z odrowbiną soli. Żółtka utrzec z ksylitolem na kogel-mogel. Cukinię utrzeć na tarce o dużych oczkach. Olej kokosowy roztopić z połamaną czekoladą. Do kaszy dodać cynamon, proszek do pieczenia, cukinię, roztopioną czekoladę i utarte żółtka. Dokładnie połaczyć. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto wyporcjować do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Każdą muffinkę posypać płatkami migdałowymi. Piec około 50 minut w temp. 180oC. W tym przypadku nie sprawdza się teoria "suchego patyczka" bo babeczki są wilgotne w środku nawet po upieczeniu. Trzeba to pieczenie "wyczuć" :) Może potrwać nawet do 60 minut. Zależy to od waszego piekarnika. Zaznaczam że nie piekłam z termoobiegiem. Płatki na wierzchu muffinek powinny być zrumienione. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Wyglądają pięknie. I ta cukinia... brzmi bardzo zachęcająco. Wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń