czwartek, 7 lipca 2016

Bezglutenowe tarty z bobem w wersji mięsnej i bez mięsa. Dlaczego powinniśmy jeść bób?







Na pytanie dlaczego warto jeść bób? Odpowiadamy - "bo jest zdrowy". To prawda. Nasiona bobu (podobnmie jak inne straczkowe)  mogą zastąpić w posiłkach mięso. Zawierają dużo białka, wapnia, magnezu i potasu. Są sycące a do tego niskokaloryczne. Duża ilość błonnika sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Bób zawiera dużo witaminy C oraz witamin z innych grup. Najcenniejszym jednak składnikiem bobu jest aminokwas - lewodopa, który został po raz pierwszy wyizolowany z siewek tej rośliny w latach 1910-1913. Lewodopa w organizmie człowieka ulega przekształceniu do dopaminy.  Początkowo nie przypisywano mu żadnej fizjologicznej roli ale od 1961 r. aminokwas ten jest stosowany w terapii w chorobie Parkinsona. cyt za Wikipedia:"Lewodopa (L-DOPA; łac. Levodopum) – naturalny aminokwas, amina katecholowa, powstała w procesie hydroksylacji tyrozyny na skutek reakcji prowadzonej przez hydroksylazę tyrozynową. Jest prekursorem dopaminy, powodującym zwiększenie stężenia tegoneuroprzekaźnika w mózgu. Jest metabolitem pośrednim w szlaku syntezy adrenaliny. DOPA należy do najskuteczniejszych leków stosowanych w chorobie Parkinsona. DOPA podnosi poziom testosteronu oraz zwiększa syntezę i sekrecję hormonu wzrostu".
Bób w w 100g zawiera:
Kaloryczność - 88 kcal
Białko - 8 g
Węglowodany - 18 g 
Tłuszcz - 0,7 g
Wapń 37 mg.
Sód - 25 mg
Potas - 332 mg
Żelazo 1,6 mg
Magnez 33 mg
Witaminy: A. E, D, C i z grupy B


 ciasto:
  • 200g. mąki jaglanej
  • 100g. masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
wypełnienie:
  • 400g. bobu
  • 250ml. śmietany
  • 4 jajka
  • boczek chudy wędzony pokrojony w słupki ( wersja mięsna)
  • ser żółty wędzony utarty na dużych oczkach ( wersja bez mięsa)
  • sól, pieprz do smaku
dodatki:
  • ketchup
  • szczypiorek

Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Kulę ciasta zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 porcje. Wylepić ciastem małe foremki do tart. Doły tart zapiekać w piekarniku przez 15 minut w temperaturze180oC. Bób ugotować, wystudzić I obrać z łupinek. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone spody włożyć bób. Zalać masą jajeczną. Posypać pokrojonym boczkiem wędzonym lub utartym serem wędzonym. Zapiekać w temp. 180oC przez około 30 minut, aż wierzchy tart będą rumiane. Podawać w foremkach, z ketchupem i szczypiorkiem. Smacznego










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz