poniedziałek, 25 lipca 2016

Chleb żytni z kminkiem na maślance. Chleb podarowany od serca...




Moje weekendowe ulubione zajęcie to odwiedziny w "starolandzie". Z reguły kończy się to zakupem kolejnych glinianych  naczyń... bez których po prostu nie mogę się obejść w mojej kuchni :) Wiem, wiem... tych garów już nie ma gdzie chować.  Ale jak tutaj się oprzeć? Więc wyznaczam sobie niezbyt częste wizyty w tym sklepie. Zakładając, że jak tam pójdę to i tak coś przytaszczę do domu.
Dzisiaj prezentuję ulubione, gliniane foremki w kształcie serc, w których idealnie się piecze ciasto i pasztety. W związku z pewną ważną, serdeczną okazją upiekłam chlebki w kształcie uroczych serduszek. Chlebki są żytnie, na maślance i posypane kminkiem. Baaaardzo smaczne :)

  • 500g. mąki żytniej razowej
  • 250 ml. ciepłej maślanki
  • 100ml. ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki pszennejj
  • 50g. świeżych drożdży
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju 
W miseczce połączyć mąkę pszenną z wodą. Dodać miód i wkruszyć drożdże. Wymieszać dokładnie trzepaczką. Pozostawić do wyrośnięcia. Po około 30 minutach do rozczynu dodać mąkę żytnia, maślankę i sól. Wyrobić ciasto chlebowe. Będzie się kleić do rąk, ale tak ma być. Można wymieszać drewniana łyżką lub użyć miksera z końcówkami do ciasta chlebowego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie pomieszać ciasto, żeby odgazować je i jeszcze raz odstawić do urośnięcia. Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Do ciasta dodać olej, wyrobić.  Podzielić ciasto na dwie części i włożyć do foremek. Zwilżyć dłonie wodą i wygładzić wierzch chlebków. Chlebki posypać obficie kminkiem. Znowu zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 1 godzinę. Pieczenie przez 10 minut w temperaturze 220oC potem zmniejszyc temperature do 190oC i piec jeszcze około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest gotowy. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Chleb spryskać wodą i pozostawić jeszcze 10 minut w środku. Potem wyjąć chlebki z foremek i wystudzić na kratce. Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz