piątek, 29 lipca 2016

Czy domowa nalewka jest zdrowa? Jak zrobić tradycyjną nalewkę?


Ponoć nalewka to tradycyjny polski napój alkoholowy. Jest w tym dużo prawdy, chociaż... nalewki robi się w wielu krajach. Kiedyś nalewki, to były mikstury głównie lecznicze. Na dolegliwości żołądkowe, choroby dróg oddechowych, gorączkę, osłabienie, migreny... U Babuni w kredensie stały butelki z nalewką z piołunu, malin, mięty, wiśni, bzu czarnego czy pieprzu... Lecznicze właściwosci nalewek wykorzystywano od pokoleń. To był lek z darów natury. Te alkoholowe specjały początkowo miały leczyć ludzi i uzdrawiać ale z biegiem czasu zaczęły być źródłem smakowitej przyjemności... Takie zadanie przejęły obecnie. Pije się je " Na Zdrowie" delektując się aromatem, smakiem i kolorem. Dzieląc się radością z własnego ich przygotowania. Ciesząc się ich kolorem i zachwycając grą światła w pięknych szklanych kieliszkach i butelkach. Ze względu na użyte składniki, wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów nalewek: owocowe, korzenne, kwiatowe, ziołowe, miodowe a nawet czekoladowe czy kawowe :) Moc nalewki może być od 45% - 75%, zależy od mocy alkoholu, jakim zalejemy składniki. Ponoć najlepiej używać w równych częściach wódki i spirytusu a nie tylko czystego spirytusu. Wpływa to na lepszą ekstrakcję substancji z owoców czy ziół. Proces ten to maceracja np. owoców przez alkohol przy użyciu także cukru i przypraw. Czas maceracji wynosi od kilku dni do kilku miesięcy. Nalewki sporządzamy w słojach czy specjalnych szklanych gąsiorach. W czasie dojrzewania, nalewki samoczynnie się klarują ( osad opada na dno słoja). Wyklarowany płyn zlewamy do czystych butelek, korkujemy i przenosimy w chłodne ciemne miejsce, żeby nalewka nabrała wyrazistości jednocześnie zachowując kolor. 
Ja najczęściej robię nalewkę z pigwy i kwiatów czarnego bzu. Przepis na nalewkę z bzu podaję tutajTUTAJ http://twins-pot.blogspot.com/2013/07/nalewka-z-kwiatow-czarnego-bzu.html
Kolejne przepisy na nalewki już wkrótce. Zapraszam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz