niedziela, 31 lipca 2016

FIT danie - Quinoa z warzywami. Czy komosa ryżowa może zastąpić mięso?


Quinoa - Komosa ryżowa nie jest zbożem ( w systematyce botanicznej) ale w kulinariach  jest stosowana jak zboże. W pradawnych czasach była głównym pożywieniem Inków i nazywana przez nich była matką zbóż. Jest też nazywana Złotem Inków... dlaczego? Bo to prawdziwy skarb w świecie roślin. Nasiona Komosy ryżowej, jako jedyne posiadają wartość odżywcza porównywalną do wartości mięsa. Jak to się dzieje? Otóż jest to za sprawą składu aminokwasów ( z których są zbudowane białka). Białko komosy zawiera pełen komplet aminokwasów, wliczając w to oczywiście te egzogenne czyli nie wytwarzane w organizmie ludzkim. Gdy jemy komosę, nasz organizm otrzymuje białko najwyższej jakości.   Jest to bardzo ważne dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść mięsa. Profil białkowy Quinoa jest podobny do profilu Amarantusu. Quinoa nie zawiera glutenu, co jest ważne dla osób na diecie bezglutenowej i chorych na Celiakie. Ma niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje raptownych skoków cukru we krwi po posiłku. Jest dobrym pokarmem dla cukrzyków i osób na diecie redukcyjnej. Jest bogatym źródłem żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i wapnia. Zawiera go więcej niż mleko!!! A wapń z komosy jest łatwiej przyswajalny niż ten z mleka!!! Ja w mojej terapii w osteoporozie stosowałam Komosę jako zamiennik mleka. O swoich spostrzeżeniach pisze w postach oznaczonych "Osteoporoza" zapraszam do przeczytania. TUTAJ LINK Komosa zawiera wiele witamin a zwłaszcza witaminy z grupy B. Nasiona Quinoa sprzyjają osobom z wysokim cholesterolem, zmagającym się z miażdżycą czy nowotworami. Zawierają NNKT - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza Omega 3. Ze względu na dużą zawartość błonnika jest wskazana dla wszystkich, chcących usprawnić pracę przewodu pokarmowego. 

Według medycyny chińskiej - Komosa ryżowa ma naturę termiczną ogrzewającą, smak słodki i kwaśny. Wzmacnia organizm. Rozgrzewa i pobudza naturę ciała. wzmacnia Yang nerek oraz funkcje osierdzia. Komosa wpływa pozytywnie na organizm kobiet ciężarnych i sprzyja utrzymaniu ciąży.

Zapraszam do posmakowania. Wystarczy nawet dla 4 osób :)
  • 90g komosy ( 1/2 szklanki)
  • 1 papryka
  • 2 cebule o smaku czosnkowym ( lub zwykłe)
  • 1 mała cukinia ( około 250g.)
  • 4 duże pomidory
  • 200g. fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( rzepakowego)
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka

Komosę należy opłukać na sicie. Zalać wodą ( 2 razy więcej niz ziaren), gotować do momentu pojawienia się małych, białych kiełków :) Gotowanie trwa około 15 minut. 
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać pozostałe warzywa pokrojone w słupki. Posolić i doprawić pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić aż puszcza sok. Dodać ugotowana Komosę, wymieszać delikatnie. Dusić jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypać zielona pietruszką. Na zdrowie!


1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń