sobota, 9 lipca 2016

Jak przyrządzić pieczarki, żeby nie ciemniały po usmażeniu



Jak usmażyć pieczarki, żeby były jasne i wyglądały smakowicie? Takie pytania dostaję często od znajomych oraz czytelników bloga... Jak ja to robię?

Po pierwsze - Jestem pewna, że zależy to głównie od świeżości tych własnie pieczarek. Grzyby powinny być jędrne, jasnokremowe, suche. Miejsca odcięcia na nóżkach grzybów nie powinny być zaschnięte, bo to znaczy że pieczarki już trochę poleżały po zbiorze. Kapelusze grzybów powinny być zamknięte. Od spodu pieczarka ma blaszki, które ciemnieją pod wpływem światła, gdy grzyb otwiera kapelusz. Nigdy nie kupujcie pieczarek, które nie są idealnie świeże. Grzyby psują się bardzo szybko i mogą zawierać mykotoksyny, które zaszkodza naszemu zdrowiu.
Po drugie - Ciemnieniu grzybów podczas smażenia można zapobiec, skrapiając pokrojone pieczarki sokiem z cytryny. Można też do grzybów dodać pokrojoną cebulę - zawiera dużo witaminy C.
Po trzecie - Nie smażymy grzybów zbyt długo, bo też zrobią się ciemne. Pieczarki zawierają w swoim składzie dużo wody. Wystarczy je szybko podsmażyć i troche odparować. Polecam posolić dopiero po usmażeniu.


 Dzisiaj na działce znaleźliśmy kilka pieczarek. Usmażyłam je na maśle, ale można użyć do tego celu oleju. Dodałam cebulę i tymianek. Bedzie to wspaniały dodatek do grzanek lub pizzy. Pieczarki te korzystały z deszczu, ciepła i słońca. Są duże, kremowe i  bardziej aromatyczne od kupowanych w sklepie ( białych, hodowanych w ciemnych pomieszczeniach).
  • 300-400g. pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • sól, pieprz
  • tymianek cytrynowy, koperek
Na głębokiej patelni roztopić masło. Dodać cebulę a potem pieczarki. Smażyć na małym gazie 8-10 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym koprem i listkami tymianku. Smacznego
A dlaczego warto jeść grzyby? Pisałam o tym TUTAJ w poście
http://twins-pot.blogspot.com/2015/09/wartosci-odzywcze-grzybow-warto-je-jesc.html







1 komentarz: