wtorek, 19 lipca 2016

Jak zrobić przetwory z fasoli szparagowej na zimę. Fasolkowe szaleństwa :)



Jest kilka sposobów na przetworzenie fasolki szparagowej tak, aby idealnie smakowała zimą. Pierwszy i najprostszy to zamrożenie. Ja blanszuję fasolkę. studzę i dopiero wkładam do woreczków foliowych, które szczelnie zamykam. Wkładam do zamrażalnika i ... gotowe. Zimą wystarczy taką fasolkę wrzucić na wrzącą wodę na 1-2 minuty. Jest pyszna i zachowuje swoje wartosci odżywcze. Drugi sposób to pasteryzowanie w słoikach. Wymaga to więcej pracy ale warto się wysilić :) Otrzymamy niesamowity dodatek do sałatek, zup czy dań obiadowych. Można zrobić część słoików z dodatkiem kurkumy, curry czy papryczki chili... Zależy to tylko od Waszej wyobraźni i smaku. Przepis z mojego bloga, który polecam -   Fasolka w zalewie octowej z curry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz