niedziela, 24 lipca 2016

Medaliony z piersi kurczaka z kaparami i cząbrem w passacie pomidorowej.


Jest to proste danie na obiad lub kolację. Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, wiec idealne jest na dni, kiedy macie inne zajęcia ważniejsze, niż stanie w kuchni przy garnkach :) Wystarczy mieć mięso z piersi kurczaka, słoik passaty pomidorowej ( sosu pomidorowego) i kilka łyżek kaparów oraz gałązkę świeżego cząbru ( może być też suszony). Do smaku dodajemy sól, pieprz, listek laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. I tyle na ten temat...
  • 1 podwójna pierś kurczaka bez skóry
  • 2 małe cebule
  • 300 ml. sosu pomidorowego ( najlepiej z własnej spiżarni, naturalnego, bez dodatków)
  • 3 łyżki kaparów
  • 1-2 liscie laurowe
  • 2-4 nasionka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • ziele cząbru
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego)
Mieso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w plastry grubości 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Zrumienić mięso z obu stron. Przełożyć do rondla. Na patelni zrumienić cebulę pokrojoną w plastry. Cebulę dodać do mięsa. Do rondla włożyć liść laurowy i ziele angielskie oraz 2 łyżki kaparów. Pozostałe kapary zostawić do dekoracji. Wlać sos pomidorowy. Przykryć pokrywką. Gotować na małym gazie około 20 minut. Potrawę doprawić świeżym cząbrem. Uwaga, jeśli mamy tylko zioła suszone, to należy je dodać w czasie gotowania. Medaliony podawać posypane kaparami. Doskonale smakują z ryżem, makaronem, ziemniakami lub bagietką. To danie może by przygotowane nawet dzień wcześniej i tylko podgrzane przed podaniem. Życzę smacznego :) A jutro pokażę Wam, jakie dodatki ja przygotowałam do tego dania. Zapraszam.

A dlaczego polecam cząber i używam go w mojej kuchni?
Przeczytajcie W TYM POŚCIE
http://twins-pot.blogspot.com/2015/09/czaber-ulubione-zioo-mojej-babci.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz