wtorek, 26 lipca 2016

Tarta orkiszowa mocno czekoladowa z borówkami.

na tartę :

  • 200g. mąki orkiszowej ( jasnej lub pełnoziarnistej - jak kto lubi)
  • 100g. masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść ciasto. Ulepić z ciasta kulę, owinąć pergaminem i schłodzić w lodówce. Ciastem wylepić formę do tarty. Przykryć folią aluminiową. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 15 minut. W czasie, gdy spód tarty się piecze, przygotować masę twarożkową.
  • 3 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu ( lub cukru)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub budyniu)
  • 700g mielonego twarogu ( u mnie President)
  • 100g. gorzkiej czekolady ( roztopionej z 2 łyżkami mleka)
  • cukier waniliowy
  • 500g. borówek
do dekoracji:
  • 100g. czekolady
  • 5 łyżek mleka ( lub śmietanki)
  • borówki
Jajka ubić z ksylitolem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozpuszczona czekoladę i twaróg. Dokładnie połączyć składniki. Masę wylać na podpieczony spód tarty. Wierzch posypać borówkami ( trochę zostawić do dekoracji. Piec około 40 minut w 180oC. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i jeszcze pozostawić tarte w środku na 10 minut. Wystudzoną tartę polać roztopioną czekoladą i posypać świeżymi borówkami. Smacznego.





7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. :) I zacnie smakuje. W wersji FIT można do twarogu "dobawić" trochę białka a masło zastąpić olejem kokosowym. Mniam!

      Usuń
  2. Mąka orkiszowa jasna, czy pełnoziarnista ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja użyłam pełnoziarnistej ale może być orkiszowa jasna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Mam obie, więc mogę spróbować po kolei z każdą.

      Usuń