wtorek, 12 lipca 2016

Zupa krem z zielonego groszku i kukurydzy


Zupa ta jest delikatna, aksamitna w smaku. Idealna na lunch lub kolację. Zjedzą ją na pewno dzieci, bo ma śliczny, zielony kolor. Za sprawą młodego, zielonego groszku i kukurydzy zupa ma słodki smak. Jest sycąca i bardzo odżywcza. Zawiera witaminy, błonnik i białko roślinne. Do zupy trzeba dodać trochę dobrej jakości masła lub trochę oliwy, żeby móc przyswoić także witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. 
  • 500ml. bulionu warzywnego lub rosołu
  • 300g świeżego groszku zielonego ( może być mrożony)
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • por pokrojony w plasterki, tymianek
Otworzyć puszkę kukurydzy. Odłożyć trochę nasion do dekoracji. Do rondla wlać bulion. Włożyć groszek i kukurydzę oraz wlać wodę z puszki. Gotować na małym gazie do miękkości nasion. Zupę zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz dodać masło. Zupę rozlać do miseczek. Udekorować kukurydzą i krążkami pora oraz tymiankiem. Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz