poniedziałek, 8 sierpnia 2016

FIT ciasto - pyszne kokosowo - czekoladowe bez cukru i mąki. Brownie z batatów i mąki kokosowej.




  • 700g batatów ( 2 bulwy)
  • 4 jajka rozmiar M
  • 80g. ksylitolu ( cukier brzozowy)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150g, mąki kokosowej
  • 100g. czekolady gorzkiej (75% kakao)
  • 50g. oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego ( można pominąć)
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • polewa czekoladowa  do dekoracji ( 50g. czekolady + 50 ml. mleka kokosowego)
  • listki mięty do dekoracji
Bulwy batatów obrać, umyć, pokroić na mniejsze części. Ugotować w małej ilości wody. Odcedzić. Zmiksować na puree. Jajka ubić z cukrem brzozowym, aż będą puszyste. Czekoladę roztopić w rondelku z masłem kokosowym. Czekoladę wlać do miski z batatami. Zmiksować razem. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Połączyć składniki. Na koniec dodać ubite jajka z ksylitolem. Delikatnie wszystko wymieszać łopatką. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kokosową formy (można wyłożyć ją papierem do pieczenia). Piec 1 godzinę w 180oC. Wystudzić w foremce. Wierzch ciasta oblać czekoladą i zrobić ozdobne wzorki widelcem :) Posypać wiórkami kokosowymi. Dodać kilka listków mięty. Gotowe!!! Smacznego





3 komentarze: