wtorek, 9 sierpnia 2016

Schab zapiekany z cukinią


Lubimy kotlety schabowe :) Najchętniej smażone w chrupiacej panierce. Ale dzisiaj przygotowałam je inaczej. Schabowe kotlety z kawałkiem kości smakują lepiej niż filetowane. Mięso szybko obsmażyłam na patelni, żeby miało rumiany kolor... Kolorowe warzywa dodają smaku i aromatu tej potrawie. Soki wypływające z pieczonych warzyw wzbogacają smak mięsa i powodują, ze staje się ono soczyste i mięciutkie. Polecam

  • schab z kością ( po 1 kotlecie na porcję)
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka dowolnej mąki
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • świeże zioła - tymianek, ziele oliwkowe, zielona pietruszką
Kotlety "bez rozbijania" doprawić solą i pieprzem. Posypać mąką. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Szybko zrumienić kotlety z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dookoła mięsa ułożyć pokrojone warzywa. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Można użyć garnek rzymski, wtedy danie będzie idealne! Zapiekać w piekarniku w 200oC przez 40 minut. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz