czwartek, 15 września 2016

Ciasto 4:3:2:1 Dyniowo - kokosowe z czekoladą i granatem. Obłędny przysmak bez jajek, mąki, cukru i tłuszczu...


Kuchenne wariacje z warzywami jesiennymi w pełni... Teraz ukłon składam w stronę dyni hokkaido. Po zupie dyniowej, przepis której jest  TUTAJ, przyszła pora na coś słodkiego. Słodkie z wyboru - zdrowe z natury. Więc moje ciasto powstaje z czterech składników w proporcjach 4:3:2:1
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3 szklanki ugotowanej, przetartej dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki kokosowej
Do dekoracji: 
  • 50g. czekolady gorzkiej 70% + 50 ml. słodkiej śmietanki ( roztopić)
  • nasiona granatu
  • płatki kokosowe
  • listki mięty



Proporcje są na małą blachę. U mnie to ok 20 x 20 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.  Do musu dyniowego dodać ksylitol i proszek do pieczenia. Dodawać mąkę kokosowa małymi porcjami i zmiksować. Ciasto przełozyć do foremki. Piec w temperaturze 190oC przez 1 godzinę, aż wierzch delikatnie się zarumieni, Ciasto wystudzić w formie. Następnie polać roztopioną czekoladą i posypać płatkami kokosai nasionkami granatu. Udekorować listkami mięty. Ciasto ma konsystencję brownie i jest rewelacyjne!!! Smacznego

Na życzenie: Dla osób, które trenują i chcą mieć wersję z większa ilością białka, proponuję do masy dodać 2-4 białka jaj lub 2-4 łyżki odżywki białkowej. :)


2 komentarze:

  1. wygląda bosko :) świetne połączenie składników

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Zapraszam na kawałek...

    OdpowiedzUsuń